Buna ziua
Va intreb pentru a o ajuta pe o prietena intr-o problema cu privire la un proces de partaj. Procesul se judeca in alta localitate (nu cea in care se afla imobilul), s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare avand ca obiective evaluarea imobilului la pretul de circulatie si sa se stabileasca daca acesta este partajabil in natura. Expertul, platit in totalitate de prietena mea, s-a deplasat impreuna cu fostul ei sot in automobilul proprietatea acestuia din urma, in localitatea in care se afla imobilul. Totodata, expertul a facut si evaluarea imbunatatirilor aduse imobilului cu toate ca acestea nu au fost dispuse de instanta. Mentionez ca fostul sot al prietenei mele nu detine facturi, etc. pentru aceste imbunatatiri, dar o evaluare a acestora este in interesul lui deoarece sustine ca au fost efectuate dupa divort.
Poate prietena mea sa depuna obiectiuni cu privire la raportul de expertiza avand in vedere faptul ca evaluarea imbunatatirilor nu a fost stabilita de instanta?
Poate aceasta sa invoce si faptul ca expertul nu a fost impartial avand in vedere faptul ca s-a deplasat impreuna cu fostul sot al acesteia pe o relatie lunga (alta localitate)?
Va multumesc
Multumesc d-nului Mihai Grigore pentru raspuns. Nu stiu daca este o relatie neprincipiala intre d-nul expert si ex-sotul prietenei mele. Cert este faptul ca acesta a acceptat o lista a imbunatatirilor aduse imobilului (imobil evaluat la 12 000 euro iar sporul de valoare 6000 euro) cu preturi supraevaluate. Nu exista chitante sau alte acte doveditoare in privinta preturilor (macar a materialelor ), acesta sustine ca imbunatatirile le-a efectuat in regie proprie in perioada 2003 - 2006 (exact dupa data divortului), iar parerea mea este ca nu se poate stabili cu exactitate daca ele au fost efectuate in 2003 sau 2002. Cert este faptul ca fostul sot al prietenei mele a achizitionat imobilul impreuna cu actuala sotie (la vremea respectiva "prietena") in cote parti 50%. Acum, cand imobilul a intrat in masa partajului, incearca sa diminueze pretul garsonierei alterand valoarea imbunatatirilor efectuate dupa divort (din spusele lui).
Obiectivele expertizei trebuie puse in discutia partilor si incuviintate de catre instanta de judecata, in conformitate cu prevederile art. 201 C.proc.civ. Expertul este obligat sa se pronunte numai asupra obiectivelor incuviintate de catre instanta. Dupa depunerea raportului de expertiza, acesta trebuie comunicat partilor in vederea formularii de eventuale obiectiuni. Daca partile nu formuleaza obiectiuni la termenul de judecata ce urmeaza aceluia in care s-a dispus comunicarea raportului, partile sunt decazute din dreptul de a mai formula obiectiuni.
In concluzie, daca prietena dvs. este in termen, este de preferat sa formuleze obiectiuni la expertiza in care poate eventual sa invoce si faptul ca expertul a fost partinitor cu una din parti si poate eventual sa solicite o contraexpertiza.