avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... fratii sunt mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

fratii sunt mostenitori rezervatari

am un frate, care nu se intereseaza de mine. As vrea sa las mostenire apartamentul proprietate personala unei persoane care are grije de mine. daca fac un testament olograf, si fratele meu il ataca in justitie, are sanse de castig?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:07, 8 Decembrie 2009
IML = institutul de medicina legala
in certificat de la IML? inainte sau dupa deces....?::O.... adelina
Inainte, sa-i ateste discernamantul testatorului.Recomand forma autentica, incheiata in fata notarului public , intrucat contintutul testamentului olograf(scris , semnat , datat de mana testatorului ) poate fi usor alterat.
Succes.;)
eu m-am gandit asa: sa-l scriu intr-un caiet cu alte insemnari curente ale mele, , sa-l scriu cat mai clar , cu amanunte precise, si poate cateva pretentii, cum ar fi incinerarea, ca altfel ma scol de unde voi fi, si il pedepsesc pe mostenitor, sa rog doi vecini de bloc sa semneze ca intr-adevar fratele meu nu a mai aparut prin jurul meu de vre-o 5 ani, si ca eu sunt in deplinatatea facultartilor mele mintale, ca mostenitorul ales de mine se oboseste chiar si acum , in viata fiind, sa ma ajute cum vreau eu, sa-l semnez, apoi asa cum este, in acel caiet, sa-l duc la un notar vecin de pe Iuliu Maniu, sa-l autentifice asa cum l-am scris, nu in termenii avocatesti care nu-mi apartin....poate si o copie xerox, sa ramana la notar, daca o vrea.... apoi sa astept linistita ceasul final!! daca ziceti ca merge asa cum as vrea eu, nu va mai deranjez, si va multumesc............=D>.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul nu trebuie sa fie in ..."termeni avocatesti", ci dimpotriva, la nivelul pregatirii intelectuale a autorului (a testatorului) chiar daca el a fost redactat dupa un model.

Nu va impiedica nimeni sa scrieti pe o foaie volanta ori pe caietul cu reteta de prajituri sau cu diamantul pe oglinda din baie ... ceea ce vreti dvs sa lasati, cui vreti sa lasati.
Atata vreme cat nu e datat si semnat e doar un proiect, nu un testament.
Din clipa in care l-ati datat si semnat e un testament (olograf).
Dar e usor de ...dosit /distrus / aruncat la gunoi.
Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca o stersatura, modificare, adaugire poate sa-i lase omului ce are grija de dvs. drept "mostenire" un minunat proces in care sa se puna in discutie valabilitatea actului (o fi sau n-o fi valabil testamentul asta).

De aceea e bine ca testamentul sa fie autentic. Pentru ca intotdeuna se va mai gasi un exemplar original la notar oricat s-ar stradui unii sa-l distruga ori sa-l doseasca pe cel de acasa.
Dar notarul nu poate sa autentifice ...caietul dvs. cu retete de prajituri sau alte insemnari. In primul rand pentru ca trebuie sa-i ramana si lui un exmplar original dupa actul autentificat si apoi pentru ca nu orice minunatie poate fi autentificata.

Notarul va putea insa sa dactilografieze un act care sa respecte vointa dvs. conform proeictului de testament pe care il veti prezenta (inclusiv "pretentiile" dvs. care se cheama sarcini, pe limba mea avocateasca, dar nu e atat de important cum le cheama, ci daca ca le veti regasi/citi in actul pe care il va intocmi notarul inainte de va pune semnatura pe el)
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Mostenire, testament kalel103 kalel103 Buna ziua, Am o intrebare legata de dreptul de succesiune. Unul din parintii mei a murit si a lasat testament pe numele meu. Mostenirea (este vorba de un ... (vezi toată discuția)