Pocedura se numeste adoptie, incepeti de la Autoritatea Tutelara din raza domiciliului minorului, cu o cerere din partea actualului sot. Si ar fi foarte bine sa vorbiti cu fostul sot si sa ii spuneti sa de-a o declaratie la notar cum ca e de acord ca actualul Dvs. sot sa adopte copilul minor. Daca nu sa faca bine sa plateasca pensia alimentara retroactiv si de acuma in colo (eventual cereti in instanta pensia alimentara)
Chiar daca este plecat din tara este valabil acordul la notar, sau trebuie facut in ambasada?
Si daca nu vrea sa se deplaseze pentru acest acord, sau pur si simplu nu este de acord? Ce se poate face?
Daca e plecat din tara, trebuie sa semneze aceasta declaratie la ambasada sau consulat, in tara unde se afla.Acolo va fi redactat in limba romana si autentificat, fara sa fie nevoie supralegalizarea.
Daca nu poate ambasada sau consulat, poate merge la notar in tara unde se afla, acesta va redacta declaratia respectiva in limba tarii unde se afla, apoi de regula trebuie apostilata, trimisa inapoi in tara la Dvs. tradusa si legalizata, si asa o puteti folosi.
Daca nu vrea sa o faca "amintiti" plata pensiei alimentare la care poate fi obligat in instanta, si retroactiv. Din momentul adoptiei Dvs. nu veti mai putea avea pretentii de la el, va avea tata deja.
Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata in M.Of. nr. 788/18.11.2009 prevede:
Art. 11. -(1) Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt urmatoarele:
a) parintii firesti sau, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
b) copilul care a implinit varsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupa caz, familia adoptatoare.
(2) Nu este valabil consimtamantul dat in considerarea promisiunii sau efectuarii unei contraprestatii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioara sau ulterioara.
......................................................................
Art. 13. - In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta. ;)