avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri comune

Buna seara, sunt casatorita de 2 ani, avem un copil de 1 an si urmeaza sa divortam. Sotul a cumparat mai multe bunuri in timpul casatoriei (masina,utilaje agricole, un grajd), pe numele lui, din banii lui, ce-i drept, eu nu am avut posibilitati, majoritatea banilor i-a castigat la negru. În urma divorțului, daca solicit partajul, acestea se vor împărți? Doresc sa fac acest lucru pentru ca nu vrea sa plateasca pensie alimentară copilului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristina.novac , utilizator 16:48, 10 Decembrie 2019
Buna seara,
partajul si pensia alimentara nu au legatura.
Puteti solicita partajul in instanta dar va trebui sa platiti taxa de timbru si expertiza evaluatorie.
Daca va putea demonstra ca a avut un aport de peste 50% veti primi doar cota stabilita de instanta.
Pentru pensia alimentara va trebui sa mergeti la un executor judecatoresc.
Imi puteti spune cat costa expertiza evaluatorie? Este posibil ca eu sa plătesc acești bani si la final sa nu primesc nimic in urma partajului daca se dovedeste ca sotul le a cumparat din banii lui deși eram căsătoriți? Va multumesc pentru raspunsuri!
Fiind bunuri dobândite în timpul
căsătoriei, se activează prezumția contribuției egale, iar dacă spuneți că a obținut banii "la negru", îi va fi dificil să facă dovada că a contribuit el mai mult!
Însă costurile unui asemenea demers sunt mari: taxa de timbru de 5% din valoarea masei partajabile (se poate solicita achitarea eșalonată), onorariu expert (2.000-4.000 lei), onorariu avocat.

La final însă cheltuielile se compensează, fiind nevoit și el să contribuie; dacă nu aveți bani, încercați să vă înțelegeți cu el și mergeți la notar sau așteptați să solicite el partajul, bănuiesc că nu-i nici în interesul lui să rămână în indiviziune!
Nu va solicita el acest lucru deoarece doreste ca eu sa renunt la partaj. Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

divort in anul 2012- partaj neefectuat- costuri Decaterina Decaterina Buna ziua. Am divortat in 2012 si nu am facut partajul . Il pot face acuma ? Si cat mar costa. Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Partaj mirunica89 mirunica89 In 2013 s-a finalizat divortul, cererea de divort a fost inaintata in 2011. Cat dureaza un astfel de proces?cat de costisitor este procesul si cat ar costa un ... (vezi toată discuția)
Partaj iulica2407 iulica2407 cum se poate face partajul?si daca este un timp limita in care trebuie facut (vezi toată discuția)