avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de munca

Poate angajatorul sa schimbe programul oricand?
In contractul actual de munca sunt mentionate 3 lucruri cu privire la programul de lucru:
1. 5 zile pe sapt cu repaos: Sambata si Duminica
2. programul de lucru este cuprins intre orele 07:00 - 24:00
3. Angajatorul poate aduce modificari programului de lucru

De ceva timp firma a trecut pe program 24/7 cu lucru inclusiv sambata si duminica insa nu am semnat nimic aditional la contractul actual de munca.
Mi s-a spus ca o sa trebuiasca sa semnez precum ca sunt de acord cu noul program sau o sa trebuiasca sa plec.
Este legal asa ceva? pot face ceva? Nu prea ma incanta ideea de 24/7 si lucru in weekend.
Mentionez ca lucrez cam de o luna in toate cele 3 ture - dimineata, dupa-amiaza si de noapte.
Mie mi se pare o actiune abuziva din partea angajatorilor sau ma insel? Ce as putea face? Sunt obligat sa semnez in legatura cu noul program? mentionez ca s-au exclud din start negecierile salarial si ca imi vor fi platite orele de noapte precum este stipulat in lege iar zilele de weekend cu un spor de 10% si nici un libe in plus. chiar daca lucrez sambata si duminica in acea sapt am 2 zile libere si cam atat.

Va rog sa ma luminati, poate gresesc eu,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 9 Ianuarie 2020
1. Nu va poate obliga sa semnati acel act aditional.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Nu m am lamurit.
Sa inteleg ca, angjatorul ma poate concedia daca nu semnez acest act aditional cu privire la modificare programului? Ce se intampla daca refuz?
Nimeni nu va poate spune exact ce se va intampla daca refuzati semnarea acelui act aditional... putem presupune ca se va decide concedierea sau ca vi se va sugera sa va dati demisia.
Buna ziua revin cu alta intrebare legata de programul de munca la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
De cand am inceput programul de lucru 24/7 si anume de 3 luni, in fiecare luna lucrez cu 1 sau 2 zile mai mult decat prevede norma. Pe fluturasul de salariu nu sunt pontat pt acele 2 zile lucrate in plus si nu primesc nici bon. De ex in luna decembrie am lucrat 22 de zile din 20 lucratoare.. Am fost ponta doar pentru 160 de ore, echivalentul a 20.
Este corect asa ceva?
Nu este corect ... depuneti o sesizare la ITM , cu privire la evidenta gresita a orelor prestate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)
Pontaj anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : salariat care are prog de munca de L-V cate 8 h, si mai face si ore suplimentare. In zilele de ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)