avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare a adunarii generate a asociatilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare a adunarii generate a asociatilor

se poate ataca in instanta o Hotarare a unei Adunari Generale a Asociatilor,luata cu
75%din voturile legal exprimate;Hotararea fiind luata in luna mai 2009,inregistrata la Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial ,partea a IV ,in luna iunie 2009?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:47, 5 Decembrie 2009
Din punct de vedere al respectarii termenului, nu! Potrivit dispozitiilor art.131 alin.2 din Legea nr.31/1990: „hotararile adunarii generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate in justitie, in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, de oricare dintre actionarii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat contra si au cerut sa se insereze aceasta in procesul verbal al sedintei”.
Dar asa cum v-am reprodus si textul, nu numai termenul este (in alte situatii) singurul motiv de respingere a actiunii.
Pot sa va spun ca pentru admiterea actiunii trebuie respectate toate conditiile cerute de Legea 31/1990.
O sa va dau un exemplu din jurisprudenta in domeniu, ca sa intelegeti ca, pe langa datele furnizate de dvs. uneori este necesara si cunoasterea altor elemente.
Astfel, prin sentinta civila nr.8584 din 28 noiembrie 2000, Tribunalul Galati a respins actiunea reclamantei S.C. „M” S.A. Galati prin care aceasta cerea anularea hotararilor AGA ale S.C. „D” S.A. Galati din 13 octombrie 2000 cat si suspendarea executarii acestora pana la judecarea actiunii in anulare, retinand ca, reclamanta a participat la adunarea generala a actionarilor paratei prin reprezentant, dar votul sau negativ nu a fost mentionat in procesul verbal al sedintei, conditie obligatorie prevazuta in dispozitiile art.131 alin.2 dinLegea nr.31/1990, rezultand ca reclamanta nu avea calitate procesuala activa.
Curtea de Apel Galati, prin decizia nr.348/A din 25 aprilie 2001 a respins apelul reclamantei, retinand ca, in mod corect prima instanta a stabilit ca reclamanta nu indeplineste conditiile necesare prevazute de art.131 din Legea 31/1990 pentru a putea ataca hotararea adunarii generale.
Acesta este numai un exemplu.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarari aga raluca29tim raluca29tim hotararile aga se aplica din momentul adoptarii lor sau din momentul publicarii in Monitorul Oficial ? multumesc (vezi toată discuția)
Prescrierea dividendelor eleoana eleoana va rog frumos sa imi spuneti care este termenul de prescriere in cazul dividendelor (ridicarii acestora) si nu termenul dreptului la actiunea in restituire asa ... (vezi toată discuția)
Hotarari aga opreas opreas Unde si cum se poate contesta o Hotarare a Adunari Generale a Actionarilor astfel incat aceasta sa nu poata produce efecte. (vezi toată discuția)