Buna seara. Vă rog sa ma ajutati cu niște păreri calificate în legătură cu următoarea speță:
Intenționez să achiziționez o casă. Proprietarul acesteia a achizitionat-o prin contract de v-c acum 10 ani si o lună de la mama ei. Deci mama i-a vandut casa fiicei (actualul proprietar) prin contract de v-c cu clauză de uzufruct viager la un pret de 5.000 de euro pret pe care mama spune in contract c[ la primit in intregime la data autentificarii contractului, insa nu se mentioneaza sub ce forma, prin banca, sau in mana.
Doar că mama (fosta proprietară) mai are o fată. Acesata din urmă nu a atact in tot acest timp contractul de v-c (adică in ultimii 10 ani).
Întrebarea este: o mai poate face acum după cei 10 ani? Dacă da, cum mă afectează pe mine acest lucru, întrucât eu deja am facut promisiunea de v-c la notar cu ceea de-a doua fata (actuala proprietara) si intentionez sa achit și restul de bani cat de curand. sau mai bine spus, daca atacă contractul de v-c intre mama si sora ei, si are ,,noroc" să si câstige, cum ma afecteaza pe mine aceast lucru?
Astept raspunsurile voastre,
Cu respect!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Nu are importanta modalitatea de încasare a prețului. Obligativitatea achitarii prețului prin virament bancar există pentru sumele mai mari de 50.000 lei, ceea ce nu e cazul aici.
2. Dacă cealaltă fiica invoca faptul că actul este o donație deghizată, o poate face în termen de 3 ani de la decesul mamei.
3. Însăși declarația mamei ca a primit banii reprezintă chitanța liberatorie. Deci fiica va trebui să dovedească împrejurarea că prețul nu s-a platit.
4. Și dacă are sorți de izbândă, problema este intre ele doua.
Sora nu poate obține mai mult decât rezerva succesorala, adică 1/4.
Cum reductiunea eventualei donații nu va mai fi posibilă, întrucât bunul a fost înstrăinat, reductiunea se va face prin echivalent.
Mai exact, sora vanzatoare ii va achita o sulta.
Donatie mascata
vlad3258
Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie dificila deoarece mi-am depus dosarul pentru un credit cu ipoteca in vederea achizitiei unui apartament si ma tem sa nu cad ... (vezi toată discuția)