avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare act de vanzare cumparare

Buna seara. Vă rog sa ma ajutati cu niște păreri calificate în legătură cu următoarea speță:
Intenționez să achiziționez o casă. Proprietarul acesteia a achizitionat-o prin contract de v-c acum 10 ani si o lună de la mama ei. Deci mama i-a vandut casa fiicei (actualul proprietar) prin contract de v-c cu clauză de uzufruct viager la un pret de 5.000 de euro pret pe care mama spune in contract c[ la primit in intregime la data autentificarii contractului, insa nu se mentioneaza sub ce forma, prin banca, sau in mana.
Doar că mama (fosta proprietară) mai are o fată. Acesata din urmă nu a atact in tot acest timp contractul de v-c (adică in ultimii 10 ani).
Întrebarea este: o mai poate face acum după cei 10 ani? Dacă da, cum mă afectează pe mine acest lucru, întrucât eu deja am facut promisiunea de v-c la notar cu ceea de-a doua fata (actuala proprietara) si intentionez sa achit și restul de bani cat de curand. sau mai bine spus, daca atacă contractul de v-c intre mama si sora ei, si are ,,noroc" să si câstige, cum ma afecteaza pe mine aceast lucru?
Astept raspunsurile voastre,
Cu respect!
Cel mai recent răspuns: TOTAL FOREST CONSULT SRL , Consultant in managementul afacerilor 22:57, 22 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu are importanta modalitatea de încasare a prețului. Obligativitatea achitarii prețului prin virament bancar există pentru sumele mai mari de 50.000 lei, ceea ce nu e cazul aici.
2. Dacă cealaltă fiica invoca faptul că actul este o donație deghizată, o poate face în termen de 3 ani de la decesul mamei.
3. Însăși declarația mamei ca a primit banii reprezintă chitanța liberatorie. Deci fiica va trebui să dovedească împrejurarea că prețul nu s-a platit.
4. Și dacă are sorți de izbândă, problema este intre ele doua.
Sora nu poate obține mai mult decât rezerva succesorala, adică 1/4.
Cum reductiunea eventualei donații nu va mai fi posibilă, întrucât bunul a fost înstrăinat, reductiunea se va face prin echivalent.
Mai exact, sora vanzatoare ii va achita o sulta.
Multumesc f frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie mascata vlad3258 vlad3258 Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie dificila deoarece mi-am depus dosarul pentru un credit cu ipoteca in vederea achizitiei unui apartament si ma tem sa nu cad ... (vezi toată discuția)
Atac impotriva unui act de donatie. adenna adenna Buna ziua, As avea un caz de lamurit: Bunicul din partea tatei a decedat pe 18.02.2008. In anul 2004 a facut un act de donatie catre sora mea vitrega si ... (vezi toată discuția)
Achiziție imobil dobândit prin donație. Diana D Diana D Buna ziua, As dori sa achiziționez printr-un credit bancar un imobil care este dobândit de actualul proprietar prin donație de la mamă. Menționez ca ... (vezi toată discuția)