avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept procesual penal - cale de atac
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept procesual penal - cale de atac

va rog dati-mi un sfat in materie de drept procesual penal.
Speta: procurorul primeste o plangere si da incadrarea juridica gresita faptei. In loc de calomnie, procurorul incadrareaza fapta ca fiind denuntare calomnioasa. Se cerceteaza fapta si se da NUP fiindca fapta nu exista. In cursul cercetarilor, din depozitia unui martor se dovedesc faptele de care se plange partea vatamata. Partea vatamata solicita organelor de cerectare sa schimbe incadrarea juridica, dar nimeni nu reactioneaza. Avem o decizie penala definitiva care mentine NUP si nu se pronunta asupra cererii de a se schimba incadrarea juridica spre a fi cerectata pentru calomnie. INTREBAREA CARE MA FRAMANTA: care este calea de atac prin care sa se poata dispune INLATURAREA ERORII si incadrarea juridica CORECTA a faptei si inceperea cercetarilor in acest sens?
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 21:18, 6 Decembrie 2009
@ carpatina. Ati fost deja in recurs. Pt procedura prevazuta de art.278 ind.1 calea de atac este RECURSUL (v. alin 10 art 278 ind.1 cpp). Astfel ca va mai raman doar revizuirea sau contestatia in anulare.
si an cazul asta?
adrian.posdarie a scris:

@ carpatina. Ati fost deja in recurs. Pt procedura prevazuta de art.278 ind.1 calea de atac este RECURSUL (v. alin 10 art 278 ind.1 cpp). Astfel ca va mai raman doar revizuirea sau contestatia in anulare.

tocmai aici a fost greseala mea. Eu am cerut in mod eronat revizuirea, cauza a ajuns in revizuire, se afla din nou la procuror. Acuma am vazut ca de fapt trebuia sa formulez recurs si nu revizuire. Cererea de revizuire este in termen de 10 zile introdusa in instanta.
As vrea acuma sa solicit instantei sa dispuna calificarea revizuirii ca fiind recurs in temeiul art.385 indice 9 CPP pct.17 . Nu stiu insa daca o astfel de cerere este sau ar putea fi asmisibila?
Exista vreun temei legal in procedura penala prin care sa cer instantei sa admita calificarea caii de atac ca fiind recurs in locul revizuirii?
adrian.posdarie a scris:

mii de multumiri pentru sfat. =D>Mi-ai ajutat enorm de mult. Eu chiar ca nici nu m-am mai gandit la alin.10 din 278 ind.1 cpp. #-oMultumesc . Cu stima.
Eventual in temeiul art.278 ind.1 alin.13.
Ma gandesc ca daca "v-ati agatat" de motivul de recurs pe care l-ati enuntat mai sus, cu atat mai mult se va justifica recalificarea cererii ca fiind recurs chiar daca sa spunem "in mod eronat" l-ati intitulat revizuire B-)
Acum depinde si restul motivarii in drept pe ce temei ati facut-o. Dar eu zic ca sunt sanse sa inselati vigilenta organului.:D
V-ati prins?

Alte discuții în legătură

Sentinta penala definitiva la instanta de fond fara drept de recurs caramele caramele Este legal..ca posibil vad ca este!!!..ca o instanta de fond(respectiv judecatorie) sa pronunte o sentinta penala definitiva, fara dreptul unei cai de atac, ... (vezi toată discuția)
Redeschidere/revizuire in cad de 18^1 xuser xuser Speta de caz concreta: -cineva a platit cu file CEC de 250 000 leo fara acoperire pt. a procurora anumite produse IT (falsificand si o gramada de ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva - alte cai de atac elenamuscalu elenamuscalu instanta de recurs hotaraste ca pronuntarea este definitiva.dosar penal.mai exista alte cai de atac ale hotararii? (vezi toată discuția)