avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O noua biserica intre blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O noua biserica intre blocuri

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a actiona in instanta impotriva unei autorizatii de constructie data de primarie unei biserici care urmeaza sa fie construita in mijlocul unui nou cartier rezidential la doar cativa metrii de cladiri?
Asociatiile au strans semnaturi de la oameni ca nu se vrea construirea acestei biserici.
Cu nu mult timp in urma, biserica a gasit o "solutie" juridica fiind probabil bine sfatuita de avocati, sa cedeze 1 metru de teren in jurul bisericii care sa fie spatiu public. In felul acesta cica nu ar mai avea nevoie de acordul vecinilor.
Vecinii sunt in continuare impotriva si vor sa deschida proces in instanta. Ne puteti spune care sunt pasii de urmat si de ce avocat avem nevoie?

Multumesc,
Cristi
Atat timp cat este vorba despre domeniu public si nu detineti un temei legal plauzibil,
sanse 0 sa puteti rasturna hotararea executarii lacasului de cult
Spatiul a fost donat de o persoana privata in vederea construirii unei biserici. Cel putin asa sustine preotul.
A venit frumos, si-a imprejmuit locul si a turnat o placa de ciment pe care urmeaza sa ridice o biserica de lemn pana cand probabil va avea fonduri pentru constructia finala. La acel moment nu avea autorizatie de constructie. A inceput un "dialog" cu asociatiile care s-au opus clar si semnaturile au fost stranse impotriva construirii bisericii. In urma acestor demersuri, administratia locala a considerat ca nu va putea elibera autorizatie atata timp cat vecinii nu sunt de acord.
Asa ca, probabil ca preotul a apelat la avocati si au gasit aceasta "portita" de a ceda un metru de jur imprejurul bisericii in asa fel incat sa nu fie considerata in vecinatatea blocurilor si astfel sa nu mai fie nevoie de aprobarea vecinilor. In urma acestui demers, administratia locala a acordat autorizatia de constructie, iar noi, vecinii suntem super porniti.
Am venit sa intreb pe acest site pentru a stii ce pasi trebuie sa urmam pentru a actiona in instanta, si la ce fel de avocat sa apelam. V-as ruga daca se poate sa nu raspundeti cu aaaa pai nu se poate, ca biserica ca alte alea. Nu asta ne intereseaza. Asta auzim de mai bine de un an. Refuzam sa credem ca e posibil ca cineva sa construiasca ceva impotriva vointei celor din jur. 1 metru in plus sau in minus nu conteaza, conteaza elefantul care va fi construit exact intre blocuri. Nu e unicul caz din tara si stim ca de cele mai multe ori instanta a respins autorizatiile de constructie de biserici intre blocuri unde nu isi au locul. Ne poate ajuta cineva cu un raspuns la obiect si cum sa procedem. Altceva, este aici vreun avocat care ar lua un astfel de caz si care crede ca ar putea castiga?

Multumesc pentru toate raspunsurile.
Cristi
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2020
vollu, utilizator
Contactati Asociatia Salvati Bucurestiul sau Eco Civica. Ei au experienta in cazuri ca acesta...
Fiind vorba de un proces civil va trebuie avocat pentru civil.Cel putin asa pare la o prima vedere dar trebuie o analiza foarte aprofundata cu analiza tuturor normelor de drept care ar putea fi incidente.
Trebuie sa mergeti insa cu actele la avocat pentru a fi analizate cu atentie.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca se vizeaza incalcarea dreptului de proprietate prin procesul care vreti sa il initiati si este bine sa retineti ca dreptul de proprietate este garantat constitutional.

Interzicerea unui proprietar de a construi ceva incalca dreptul de proprietate in opinia mea.

Doar daca nu se respecta normele care reglementeaza distanta legala intre cladiri ati putea avea sanse in instanta.
Multumesc pentru raspuns. Da, inteleg si sunt de acord cu dreptul de proprietate. Daca ceea ce ar fi construit acolo nu ar desfasura o activitate care deranjeaza pe marea majoritate a celor din jur ca sa nu mai vorbim de consecintele unei astfel de cladiri si a activitatii acesteia asupra intregului cartier.
Este un cartier construit acum 2 ani. De la zero, Sunt blocuri noi si moderne. O constructie de genul, schimba complet arhitectura zonei. Toti am cumparat apartamente in aceste blocuri noi bucurosi ca vom locui intr-o zona moderna si linistita. Au costat destul apartamentele si cu totii am crezut ca vom face si o investitie. Cred ca nu poate nimeni contesta faptul ca aceste imobile din jurul viitoarei biserici se vor devaloriza. Probabil destui se gandesc deja sa plece de acolo. Apoi activitatea desfasurata de biserica aduce cum stim tot felul de alte inconveniente: masini parcate peste tot la fiecare nunta/botez/inmormantare/slujba de hram si toate celelalte care sunt din ce in ce mai multe, diverse persoane care se perinda pe langa aceste locasuri, muzica de tot felul la fiecare petrecere de genul, inmormantari si alte lucruri pe care nu ni le dorim.

Deci, cum am spus, inteleg dreptul de proprietate dar si o constructie are niste cerinte nu? Adica daca are un impact negativ asupra arhitecturii zonei, banuiesc ca nu e chiar nimic nu? Da, stiu, e ceva subiectiv totusi cred ca putem cade de acord ca o biserica oricat de moderna ar vrea sa para nu va fi niciodata in concordanta cu un cartier de blocuri moderne. Apoi cum am mentionat, daca ar fi doar o constructie, da, de inteles. Dar e vorba de o activitate desfasurata in incinta acestei biserici care atrage niste consecinte care influenteaza locuitorii din jurul acestei constructii intr-un mod pe care acesti locuitori nu si-l doresc. Pentru cei credinciosi vreau sa spun ca nu avem nimic cu credinta si cu dreptul fiecaruia la spiritualitate dar avem foarte multe impotriva bisericii care nu este altceva decat o afacere, altfel nu aveau nici un motiv sa se incapataneze sa construiasca ceva care nu este dorit. Li s-au oferit schim de teren si tot nu au acceptat. Doar un nou hirotonisit care nu are parohie, si deh, fiecare trebuie sa aiba...
Ah, inca ceva. Dezvoltatorul acestui nou cartier nu ne-a informat despre aceasta viitoare constructie si nu vrea sa aiba nimic de-a face cu acest conflict. Avand in vedere ca acest petec de pamant este chiar in mijlocul cartierului ne este greu sa credem ca ei nu au stiut. Nu ar fi fost in obligatia lor de a informa potentialii cumparatori de aceasta posibilitate?

Scuze pentru postarea lunga.

Alte discuții în legătură

Sunt legale două autorizații de construire împrejmuire, una pe limita de hotar și alta la 12 cm, pe terenul vecinului? Mircea Razvan Mircea Razvan M-am judecat cu un vecin pana acum trei ani pentru tulburare de posesie, construire fara autorizare de cotete si gard de beton si zidarie pe terenul meu. Am ... (vezi toată discuția)
Capela la coltul geamului 25Maria23 25Maria23 Buna seara, Ce se poate face pentru a impiedica un preot care si-a uitat menirea sa construiasca o capela la nici 10 metri de blocuri si case. Autorizatia ... (vezi toată discuția)
Distanta minima legala intre blocuri Urusag Urusag Necazul de cu seară: ajunsă acasă am văzut limitele gropii pentru fundația blocului care se pare că va înflori chiar lângă balconul meu. Am întrebat ... (vezi toată discuția)