avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie bani

buna ziua,

rog pe cineva care este in masura sa ma ajute urgent cu un sfat: sunt casatorita de 10 ani si impreuna cu sotul meu ( cu care nu am copii) am luat un credit prin prima casa, mama mea intentioneaza sa-mi dea o suma in valoare de 15000 euro pentru a da o parte ca avans si restul ni-i sa banca.intrebarea mea este: poate mama sa-mi faca un act de donatie pe acesti bani, pentru ca in cazul unui eventual divort sa nu se considere aceasta suma ca bani dobanditi impreuna? si cat de sigur este acest act in instanta? ce se va intampla cu apartamentul, cui va reveni? precizez ca acest credit este pe numele meu si el este co-platitorul, pot sa-mi gasesc dupa divort un alt coplatitor si sa-l scot pe el de la credit si de pe actul de vanzare-cumparare?
va multmesc anticipat din suflet!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:00, 7 Decembrie 2009
Codul familiei prevede la art. 31 litera b , ca nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot , bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune , deci faceti contractul de donatie in forma autentica , adica va duceti la notar ca sa nu aveti niciun fel de probleme in instanta .

Codul familiei prevede la art. 30 ca bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor si ca orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Daca va gasiti un alt coplatitor puteti face asta numai cu acordul bancii .

Apartamentul devine al dumneavoastra numai dupa ce il platiti .
buna seara!
mama dvs va poate dona aceasta suma de banipe care intentionati sa o dati ca avnas pt achiz ap.
insa dr de prop dobandeste in timpul casatoriei astfel incat la un eventual divort veti putea pretinde o contribuitie mai mare la cota de bun comun.
buna ziua.
suma de bani pe care mama dvs. v-o doneaza va constitui bun propriu al dvs.
cu conditia ca donatia sa fie personala , pe numele dvs . , fara a se face referire la sotul dvs .
de asemenea, sa se mentioneze ca suma donata va fii utilizata in scopul platii avansului pt. contractarea imobilului .
in cazul in care veti divorta , imobilul fiind contractat in timpul casatoriei constituie bun comun .
exista posibilitatea ca instanta sa va atribuie dvs imobilul, cu obligatia platii sultei catre sot, intrucat ati avut o contributie mai mare, la achizitionare, prin plata acestui avans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile mostenite in timpul casatoriei globulet globulet ma numesc SIMONA, sunt casatorita, si as vrea sa stiu daca mama imi doneaza 5000 euro ii impart cu sotul dupa divort??nu pot face un act notarial prin care sa ... (vezi toată discuția)
Divort Simona RR Simona RR Buna ziua, Am urmatoarea problema. Intentionez sa depun actele de divort. In timpul casatoriei am cumparat impreuna cu sotul un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)
Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)