avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunurile mostenite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunurile mostenite in timpul casatoriei

ma numesc SIMONA, sunt casatorita, si as vrea sa stiu daca mama imi doneaza 5000 euro ii impart cu sotul dupa divort??nu pot face un act notarial prin care sa dovedesc ca mama mi-a donat acesti bani,ca sa mi-i pot rcupera dupa divrt???ASTEPT RASPUNS URGENT,MULTUMESC ANTICIPAT!!!
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare

Asadar,in caz de divort nu va trebui sa impartiti acei bani donati de mama dvs. cu sotul.:)
suma de 5000 de euro donata de mama dvs, chiar si in timpul casatoriei, este un bun propriu al dvs. Aceasta poate deveni bun comun numai daca dispunatorul( mama dvs), prevede ca suma de bani va deveni bun comun. Ca urmare, daca nu exista acesta mentiune in actul de donatie, suma de bani este bun propriu al dvs.
Donatia imbraca forma autentica , la notar .(altminteri , pot aparea confuzionante ).
Aceasta poate imbraca si forma darului manual ( e o varietate a actului de donatie , e necesara simpla remitere a sumei de bani -prin inmanare sau traditiune -)
O posibilitate o constituie aceea a incheierii unui inscris sub semnatura privata (reprezinta inceput de dovada scrisa ), in prezenta a doi martori, care sa ateste transmisiunea acestor bani.

In caz de desfacere a casatoriei prin divort, aceasta suma nu va consitui obiectul partajului.

Cea mai mare certitudine v-o ofera un act notarial , ad solemnitatem
Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Cos-min Cos-min In cazul in care tatal meu imi face o donatie(un apartament),eu fiind casatorit,in cazul unui divort acel apartament devine bun comun sau nu? (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei flowersun flowersun Buna ziua, Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)