avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere-dupa implinirea varstei de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere-dupa implinirea varstei de 18 ani

Va rog, sa-mi spuneti daca dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul care este momentan elev va mai primi pensie de intretinere? Mentionez ca Instanta in Hotarare a facut precizarea ca - " Pensia de intretinere se va achita pana la majorat."
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 18:52, 6 Ianuarie 2020
Atunci copilul se v.a adresa instantei pentru a cere pensie alimentara pana la terminarea studiilor, dar doar pana implineste 26 de ani.
Dupa aceasta varsta nu mai poate primi pensie, chiar daca este student/doctorand...
Copilul de venit adult trebuie să ceară personal pensie de întreținere, dacă mai este în continuarea studiilor.
Persoana majora este indrituita sa primeasca pensia de intretinere, cata vreme studieaza si nu realizeaza venituri, dintr-o activitate remunerata.

Nu are relevanta forma de invatamant aleasa.

Starea de nevoie este generata de lipsa veniturilor.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este aceea a acordarii unui sprijin financiar, in vederea desavarsirii pregatirii educationale.

Persoana majora se poate adresa instantei de judecata, intrucat aceasta are calitate procesuala activa, poate "sta in judecata", in calitate de reclamant.

Trebuie depusa la dosarul cauzei o adeverinta care atesta calitatea de elev/ student.

Totodata, trebuie prezentata o adeverinta emisa de ADMINISTRATIA FINANCIARA, de unde rezulta ca nu realizati venituri .

Hotararea este executorie de drept, de la pronuntare.

Masurile grabnice, urgente, pot fi stabilite si pe cale de ordonanta presedintiala.

Succes!

Casă evitați acționarea în instanță, ar trebui ca benevol să plătiți pensia până la terminarea clșasei a 12-a. După terminarea liceului puteți plăti pensie doar dacă se face dovada continuării studiilor și a faptului că copilul nu are venituri.
Copilul are dreptul de a vă acționa în instanță, dar puteți plăti pensia și fără o hotărâre a instanței. Dacă nu plătiți benevol pensia deși copilul își continuă studiile, va decide instanța de judecată, caz în care veți achita cheltuielile de judecată..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiul meu împlinește 18 ani în mai. ce documente trebuie să înainteze în instanță pentru a beneficia în continuare de pensia de întreținere? RAndreeaD RAndreeaD Buna ziua fiul meu împlinește 18 ani in mai ce documente ar trebui sa înainteze in instanța (București) pentru a beneficia in continuare de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neachitata andr0504 andr0504 Buna, am o intrebare legata de pensia alimentara de care ar trebui sa beneficiez din partea tatalui meu, in condiitile in care parintii mei sunt divortati. Eu ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)