Buna ziua ,
In vederea recuperarii drepturilor salariale prin instanta de judecata, va rog sa ma consiliati pentru urmatoarele aspecte:
1- in perioada de aproximativ 1,5 ani cat am fost angajata la firma pana la disponibilizare cu art. 65(1) din Legea 53/2003, am semnat doar cateva (3-4) state de plata, si acestea la insistentele mele. Cum poate justifica angajatorul ca mi-a platit salariile (nu mi s-a facut nici o plata pe card bancar). In sesizarea pe care intentionez sa o fac la ITM, pot sa relatez acest fapt si sa solicit clarificarea lui ?
2- Angajatorul are poprire pe cont, deci poate scoate doar salarii din acel cont. Stiu cu certitudine ca a scos bani pentru salarii, desi nu le-a platit (am avut ocazia sa vad o data un stat de plata cu care s-a mers in banca, dar salariul l-am luat dupa o saptamana, iar recent am vazut extras de cont pe care era explicit scris "plata salarii", dar restantele mele sunt de cateva luni. Nu am insa probe. La fel, pot sa sesizez ITM pt asta ?
3- Pot scrie cele relatate la pct. 1 si 2 in cererea de chemare in judecata a angajatorului ?
Credeti-ma ca sunt disperata, stau de cateva luni fara salariu si sunt unicul meu intretinator.
Puteti scrie in cererea de chemare in judecata toate aspectele pe care le considerati ca fiind abuzuri din partea angajatorului si care v-au adus un prejudiciu in drepturile dumneavoastra (punctele 1 si 2 din ce ati relatat). In cazul litigiilor de munca sarcina probatoriului revine angajatorului deci el va trebui sa faca dovada ca v-au fost platite salariile (state semnate, extrasuri de cont din care sa rezulte ca salariu v-a fost virat intr-un cont care este al dumneavoastra, etc).
Va recomand sa faceti sesizare catre ITM, raspunsul acestei institutii poate sa va fie de folos in derularea procesului.
In cazul in care plata salariului nu se face pe card, atunci este obligatorie semnarea statului de plata, ca dovada a achitarii/incasarii drepturilor salariale.
Daca dvs sustineti ca nu ati semnat astfel de state, atunci SIGUR ca puteti sa folositi acest lucru in contestatia catre tribunal.
De asemenea, ar trebui sa solicitati drepturile salariale neincasate si restante. Daca angajatorul va sustine ca aceste plati au fost facute, completul de judecata va solicita angajatorului sa faca dovada platii acestor drepturi. Si veti vedea atunci cine si daca a semnat statele!
In contestatie va trebui sa treceti chestiunile ptr care aveti dovezi, sau ptr care stiti ca angajatorul nu are dovezi cu care sa atace (cum este ex cu statele de plata)
Bineinteles ca puteti scrie in cererea de chemare in judecata si in sesizarea catre ITM aceste lucruri,angajatorul are obligatia probatoriului in cazul conflictelor de munca si nu dvs!
Justificarea platii salariilor se poate face:
-plata cash prin semnarea statului de plata cind plata are loc in termenul legal sau prin semnarea unei dispozitii de plata catre casierie cind se face in afara termenului legal de plata; unii angajatori din motive de confidentialitate a salariilor prefera sa remita 2 exemplare din fluturasul de salarii angajatului din care 1 exemplar ii revine inapoi cu semnatura angajatului
-plata prin card se dovedeste cu op de alimentare card si /sau cu borderou de alimentare card angajat cu viza bancii,deasemeni se aplica si procedura cu cele 2 exemplare fluturas salariu!
Bafta multa!
Buna ziua !
1.Daca nu ati semnat si exista semnaturi pe state, inseamna ca sunt in fals si se poate verifica prin expertiza grafologica.
In sesizarea facuta catre ITM puteti scrie tot ce cunoasteti privind ilegalitatile firmei in raport cu dumneavoastra.
2. Puteti sesiza ITM- ul si in acest sens, ei avand obligatia sa verifice. In instanta insa, pentru orice acuzatie trebuie sa va asigurati probe.
3.Puteti sa scrieti toate motivele de fapt si de drept, dar v- am raspuns anterior, trebuie sa va asigurati probe.
Angajati- va un aparator !
Cu stima !
Va rog, pot sa depun concomitent sesizare la ITM si cerere de chemare in judecata, si probele pe care le va remite ITM sa le administrez pe parcursul derularii procesului ?
Stat de plata salarii
lucyll
Statul de plata salarii la o societate comerciala este document de confirmare plata salarii si este depus la ITM ? salariatii sunt obligati sa semneze aceste ... (vezi toată discuția)