avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după bunica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după bunica

Bună seara. Se prezintă următorul caz :

Bunicul văduv, cu 4 copii, se căsătorește cu bunica. Din căsătorie rezulta 2 copii ai celor 2, care vor locui cu ceilalți 4 și bunicului.
Unul dintre copii (ai bunicului) decedează în '92.
Bunicul decedează în '94.
În' 96 se începe dezbaterea moștenirii cu următoarea situație (nu știu dacă exprimarea este conforma cu termenii juridici) : sunt prezenți 5 din cei 6 copii(moștenitori) însă discuția se axează pe tema casei, sa ii rămână bunicii în grija pe perioada vieții și 4 din cei 5 prezenți semnează (nu se știe exact sub ce titulatura actele la judecătorie, unul din cei 5 neavând CI emisa la momentul respectiv).

Pe parcurs decedează și al 2lea copil al bunicului.
Din cei 6 copii, decedează unul din cei 2 ai cuplului. După 2 ani, decedează și bunica.
De înmormântare și ritualuri creștinești nu s-a ocupat nimeni din familie, ci un cuplul străin familiei.
După decesul bunicii, moștenitorii au o întâlnire cu cei care a avut grija de aceasta în ultimii 3 ani, în urma căreia află că aceștia din urma (intretinatorii) au un contract de întreținere din 2016 cu persoana decedata și ca aceștia sunt proprietari peste tot ce defuncta avea ca și teren intravilan și extravilan, cu excepția casei care se afla pe numele defunctei.
Întrebarea mea este ce drepturi au moștenitorii în situația de față!?
Au fost întrunite toate condițiile în cazul succesiunii după bunic?
Ce le revină la momentul actual?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: mary_c , utilizator 10:48, 17 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunicul avea și pământ?
Aș putea să presupun că nu. Dacă discuția s-a axat „pe tema casei”, aș putea să presupun că bunicul participase la construirea casei, dar nu avea și pământ. (situația în care soții construiesc în comun pe pământul unuia dintre ei - în speță, bunica)
Sau aș putea să presupun ... multe.
Dar se pare că există o hotărâre judecătorecă. Și atunci nu mai are importanță ... ce se zice că s-ar fi discutat în proces, ci devine important conținutul hotărârii. Iar acesta trebuie citit, nu presupus.

Cum a ajuns casa „pe numele defunctei”? În baza hotărârii judecătorești, presupun.
Iar defuncta avea doar DOI copii. Doar copii născuți de ea sunt moștenitorii ei (copii soțului ei nu sunt moștenitorii ei, dacă nu i-a infiat).
Și atunci, moștenitorul/moștenitorii casei („pe numele defunctei” - dacă așa o fi) ar fi:
- copilul în viață al defunctei
- și nepoții de fiu/fiică predecedat/ă (în cazul în care există, căci nu ne-ați povestit).

Pe scurt: Un răspuns concret și corect ar putea fi formulat numai după studiul actelor și cunoașterea situației de fapt.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2020
romascanu, moderator
Terenurile si casa au fost ale bunicului, moștenite de la părinți.
Casa fusese ridicata, dar nu terminata la momentul mutării bunicii acolo, aceasta fiind din altă localitate.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Bunicul avea și pământ?
Aș putea să presupun că nu. Dacă discuția s-a axat „pe tema casei”, aș putea să presupun că bunicul participase la construirea casei, dar nu avea și pământ. (situația în care soții construiesc în comun pe pământul unuia dintre ei - în speță, bunica)
Sau aș putea să presupun ... multe.
Dar se pare că există o hotărâre judecătorecă. Și atunci nu mai are importanță ... ce se zice că s-ar fi discutat în proces, ci devine important conținutul hotărârii. Iar acesta trebuie citit, nu presupus.

Cum a ajuns casa „pe numele defunctei”? În baza hotărârii judecătorești, presupun.
Iar defuncta avea doar DOI copii. Doar copii născuți de ea sunt moștenitorii ei (copii soțului ei nu sunt moștenitorii ei, dacă nu i-a infiat).
Și atunci, moștenitorul/moștenitorii casei („pe numele defunctei” - dacă așa o fi) ar fi:
- copilul în viață al defunctei
- și nepoții de fiu/fiică predecedat/ă (în cazul în care există, căci nu ne-ați povestit).

Pe scurt: Un răspuns concret și corect ar putea fi formulat numai după studiul actelor și cunoașterea situației de fapt.

Ma interesează dacă în cazul în care la dezbaterea moștenirii după bunic, toți copii care au decis sa rămână totul bunicii pe perioada vieții, vor mai avea dreptul la moștenire în cazul casei.
Update

Dacă din cei 6 copii, 5 s-au declarat străini de succesiune prin neacceptare, este legal documentul în cazul în care al 6lea copil à decedat inaintea bunicului și nu au fost chemați moștenitorii acestuia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire in care pasivul depaseste activul michaela13 michaela13 Speta e asa: bunica decedeaza, trebuie facuta succesiunea, dar activul depaseste pasivul, iar sotul bunicii refuza consultarea documentelor de creditare la 5 ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesiune werner werner am si eu o intrebare.... sora bunicii mele a decedat in decembrie si nu are copii.. mai suntem din partea lor, in familie, eu si o matusa care are doi copii ... (vezi toată discuția)