avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC și contractul de muncă pe perioadă determinată
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC și contractul de muncă pe perioadă determinată

Bună ziua,

Sunt însărcinată urmând să nasc cel mai probabil pe data de 19.06.2020, exact în data în care expiră contractul de muncă pe perioadă determinată. (Contractul a fost făcut pe 2 ani, așadar acum am 19 luni consecutiv lucrate la această firmă și 8 ani lucrați fără întrerupere...). Când o să se termină contractul de muncă eu cel mai probabil o să fiu în postnatal, sau doar o să se suspende contractul până 2 ani, cât durează cic-ul? Întrebarea mea este, cum să procedez ca să primesc indemnizația de creștere copil pe perioada de 2 ani de CIC. Dacă îmi puteți zice și termenii legali care prevăd acest lucru. Vă mulțumesc din suflet!
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2020
K. Melinda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 17 Ianuarie 2020
Buna ziua,
Dupa incetarea contratului o sa depuneti Certificatele de doncediu postnatal la Casa de sanatate si dumnealor o sa le plateasca.
Angajatorul nu este obligat sa va prelungeasca contractul incheiat pe perioada determinata, chiar daca sunteti insarcinata, asa ca...daca nu doreste sa faca asta...o sa inceteze la data stipulata.
Pentru a beneficia de CCC ( CIC) trebuie sa:
Art. 2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
(2) Cuantumul indemnizației lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Dvs., avand 19 luni lucrate, va incadrati in aceste cerinte, asa ca...o sa beneficiati de CCC si indemnizatie.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2020
Ionut.ion, utilizator
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns! Credeam că o să trebuiască să depun ceva acte și pentru șomaj..
Somajul este optional si puteti beneficia de el, daca nu va reangajati pentru a primi acel stimulent..., dupa incetarea CCC.
K. Melinda a scris:

.... Când o să se termină contractul de muncă eu cel mai probabil o să fiu în postnatal, sau doar o să se suspende contractul până 2 ani, cât durează cic-ul? Întrebarea mea este, cum să procedez ca să primesc indemnizația de creștere copil pe perioada de 2 ani de CIC. Dacă îmi puteți zice și termenii legali care prevăd acest lucru. Vă mulțumesc din suflet!

Sunt doua variante:
1. fie intrati in somaj.
Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Cererea pentru intrarea in CCC se va depune la AJOFM, iar actele la Primaria in raza careia domiciliati.

2. fie dupa incetarea c.i.m.,depuneti concediile medicale (postnatal) la Casa de Asigurari de Sanatate care le va plati,dupa care intrati in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șomaj si indemnizație creștere copil M1993 M1993 Bună ziua. Am o întrebare sunt însărcinată în 5luni. Urmează sa fiu data în șomaj în luna aprilie. As vrea sa știu dacă din șomaj se poate intra ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ... cami_vox cami_vox Buna ziua. Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ani, pana in luna august 2024. Daca intre timp raman insarcinata, ce se intampla in ... (vezi toată discuția)
Concediu de creștere copil Andreea0608 Andreea0608 Bună ziua. În curând o sa nasc (sunt în concediu prenatal). As dori ca după finalizarea postnatalului, sa intre soțul meu în CCC, iar eu automat sa mi ... (vezi toată discuția)