avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto în spațiul european
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto în spațiul european

Bună ziua, fiica mea a fost implicata într-un accident auto în Bulgaria in urma cu 2 săptămâni ca și pasager într-o mașină. În urma acestui incident s-a ales cu mai multe fisuri plus fractura de bazin fără operație. Însă trebuie să stea în pat 4 săptămâni plus alta perioada de recuperare cu terapeut.
Masina deținea desigur polita RCA și acum am dori sa fim despăgubiți pentru o parte din cheltuielile medicale din tara. Fata este externata cu toate actele medicale plus cele din Bulgaria traduse însă asigurătorul a spus ca are nevoie neapărat de certificat medico legal. Când am fost la IML, medicul de acolo ne-a sugerat sa trecem printr-o procedura lunga, drum în Bulgaria la politia rutiera, sa solicitam de acolo o cerere de a politiei și numai în baza acelei cereri poate el sa emită certificatul medico legal. Accidentul s-a produs acum mai puțin de 30 de zile.
Nu dorim sa ii facem probleme șoferului vinovat pe cale penala, dorim doar sa fim despăgubiți de forma de asigurări.
Îmi poate sugera cineva cum am putea întra în posesia acestui certificat medico legal? Domnul medic are dreptate în acest caz cu afirmația sa ce presupune deplasarea în Bulgaria?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 12:51, 20 Ianuarie 2020
Ați deschis două subiecte pe tema asta, cu două descrieri contradictorii.
Defapt cine este victima, dumneavoastră sau fiica dumneavoastră?!
Certificatul medico-legal se eliberează, conform legii doar pe baza ordonanței de trimitere din partea poliției.
În altă ordine de idei, asigurătorul RCA rău platnic face o nelegalitate când vă solicită CML, nu scrie în lege că este obligatorie CML în dosarul de instrumentare a daunei.
Certificatul medico-legal puteți cere în cadrul unui proces civil înaintat împotriva asigurătorului, ca probă.
Noi vă recomandăm să vă angajați un avocat specializat pe asemenea spețe.
Pentru mai multe sfaturi gratuite ne puteți contacta în privat.
Cu stimă,
Bicsak Laszlo,
Asociația Victimelor Fără Vină
Bună ziua, va mulțumesc de timpul acordat, însă citind "Norma procedurală privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale din 25.05.2000" cu link-ul: [ link extern ]

În Art 9 litera C, Art 15 lit b, Art 16 lit a rezulta faptul ca orice "persoana interesata" ( aici apare întrebarea referitoare la acest termen) în termen de 30 de zile poate solicita eliberarea certificatului medico legal. Greșesc? Fata este cea accidentata.
Nu am reușit să găsesc legea respectivă, dar știu sigur că CML în caz de vătămare corporală din culpă, ca urmare a unui accident rutier, se eliberează doar pe baza plângerii penale de către vătămat în termen de 90 zile de la data accidentului și doar prin ordonanța de trimitere de cărte polițistul de caz, trimis către IML competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamari corporale in accident auto mottofreee mottofreee In urma unui accident auto in care au implicate doar doua parti ,conducatorul auto vinovat a furnizat RCA . La societatea de asigurari am deschis doua dosare: ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident cu victime Cosmin Tudor Cosmin Tudor buna ziua. va rog sa ma ajutati cu cateva pareri despre urmatoarea situatie. am o ruda care a suferit un accident de circulatie. Un sofer a lovit-o pe trecerea ... (vezi toată discuția)
Certificat medico legal Adrian3094 Adrian3094 Bună seara, Am fost implicata într-un accident în străinătate (Bulgaria) . Doresc despăgubirea de către firma de ASIGURARI în baza politei RCA. Cei ... (vezi toată discuția)