avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura de utilizare testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura de utilizare testament autentic

Am nelamurirea la ce se foloseste Duplicat Testament . In caz de procedura succesorala , se utilizeaza duplicatul sau se foloseste originalul existent in arhiva notariala ? Se cere duplicatul la initierea procedurii succesorale ?
Pun intrebarea deoarece duplicatul a fost si el semnat din gresala de testator .
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:42, 19 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Originalul testamentului nu părăsește niciodată arhiva notariala.
Duplicatul (după cum spune și formularea) are aceeași valoare juridică. Deci pe acela îl veți folosi la dezbaterea succesiunii
Dacă testatorul l-a semnat, duplicatul nu mai este valabil. Solicitați altul de la biroul notarial unde a fost întocmit testamentul.
Eu nu inteleg de ce nu este valabil . fie ca este semnat , fie ca este patat intimplator .
Eu am inteles ca dupa testamente nu se elibereaza duplicate .
acest răspuns util
Păi asta e si ideea întocmirii actelor notariale intr-un singur exemplar original: să se evite falsificarea semnăturii părților. Cum? Prin faptul că nu mai circula semnătura.
In general, documentele se păstrează în condiții corespunzătoare.
Nu pe oala cu ciorbă, nu în locuri unde ar putea fi "patate", nu se baga la mașină de spălat, și mai ales nu se semnează "din gresala"
Chiar asa va puneti mazgalitura pe orice, fără să citiți în prealabil pe ce?
Personal nu pot sa inteleg acest semnat din greșală.
Dacă oamenii aia de la notariat nu v-au indicat in mod expres sa semnati, nu mai semnati acasă.
Nu de alta, dar tot dvs o sa aveti probleme. O sa va plângeti mai târziu de abuzul notarilor, care nu o sa va accepte duplicatul semnat.
Da, am inteles ca s-a gresit si ca trebuie pastrat adecvat . Dar ce nu inteleg eu , ca daca exista originalul la notar si este inscris in registru special , la nevoie pentru cine vede documentul si il considera suspicios , consulta registru special , cauta pe cel original .
Prin acesta semnatura pusa pe document se anuleaza documentul propiuzis sau intreaga operatiune ?
acest răspuns util
Se anulează doar duplicatul respectiv.
Intr-adevar, se procedează la acele verificări, în sensul existenței și înregistrării testamentului, însă asta nu exonereaza moștenitorii de prezentarea testamentului (duplicatul) la dezbaterea moștenirii.
Mai exact, moștenirea va fi testamentară. Notarul respectiv ce va avea la dosar?
De aceea v-am sugerat să solicitați eliberarea unui alt duplicat.

Alte discuții în legătură

Testament duplicat Iercan_Lavinia Iercan_Lavinia Buna seara, mama mea a fost la notar sa faca un testament pt apartament si masina ( sa ma puna legatara) si avem o pbl: a primit 2 exemplare pe care scrie ... (vezi toată discuția)
Duplicat contract de v_c laura1016 laura1016 Am urmatoarea nelamurire privind procedura actuala de V_C , cu retinere la notar a actului original si elaborare catre contractanti a unor duplicate ; ... (vezi toată discuția)
Calcului partilor pt. mostenitorii rezervatari AureliaStamate AureliaStamate Acuma 1 an a murit tata, recent mama a deschis procedura de succesiune. A aparut astfel un testament lasat de tata prin care ne dezmosteneste pe mine si pe ... (vezi toată discuția)