avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor.... Uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor.... Uzucapiune?

NU stiu daca ma adresez unde trebuie dar doresc sa lamuresc urmatoarea situatie
Am o Decizie civila de iesire din indiviziune,ramasa definitiva, investita cu formula executorie din 1968, prin care se dispune iesirea din indiviziune asupa imobilului -teren si constructii prin vanzarea lui la licitatie publica si impartirea banilor rezultati in cote parti .
Pana in momentul de fata hotararea nu a fost pusa in executare .

Intrebari:
1. Se poate invoca uzucapiunea de catre persoana care a locuit in tot acest rastimp in casa si a platit la zi impozitele pe teren si casa?
2. Se mai poate pune in executare o hotarare atat de veche din 1968 avand in vedere ca sumele nu mai corespund? sau
3 Este necesara o noua actiune in justitie pentru a lamuri problema in contextul actual?:D
Cel mai recent răspuns: Razvan Iulian Neatu , Avocat 14:10, 30 August 2006
se poate invoca uzucapiunea de catre persoana care a locuit in imobil, l-a posedat efectiv, ca un adevarat proprietar, chiar fara just titlu, timp de min 30 ani. Adica exact cazul tau, daca imobilul este detinut din 1968 (deci de mai bine de 30 ani). Uzucapiunea este un mod de dobandire al proprietatii, prin care este sanctionat proprietarul pasiv, care a delasat un imobil o perioada mare de timp. Nu conteaza in baza carui act este proprietar: titlu de proprietate sau hotarare judecatoreasca, ca in cazul tau.
In legatura cu cea de-a doua intrebare, daca vrei sa pui in executare o hotarare judecatoreasca din 1968 nu trebuie sa faci alt proces, ci este de ajuns sa mergi cu hotararea la executor, care va actualiza sulta sau alte sume de bani stabilite prin hotararea de iesire din indiviziune.
Nu prea am inteles de partea cui esti tu - a proprietarului sau a celui care vrea sa uzucapeze???
DAca hotarerea este din 1968, nu s-a prescis executarea?
art. 405 alin. 1 Cod pproc. civ, dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Alin. 2 / termenul de presciptie incepe sa curga de la data la care se naste dreptul de a cere executarea silita.
In cauza, dreptul de a cere executarea silita a inceput sa curga in 1968, cand hotararea a ramas definitiva.
Exista alte dispozitii pe care te-ai bazat cand ai recomandat sa mearga la executor?
executarea unei hotarari judecatoresti din 1900 toamna este prescrisa.
da, poti uzucapa.
dar dupa ce ati iesit din indiviziune, ce s-a intamplat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere somatie danpop2012 danpop2012 Cine constata prescriptia dreptului de a cere executarea silta in cazul unei executarii unui contract de imprumut intre doua persoane fizice intocmit in mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune maria dinca maria dinca buna ziua, as dori sa stiu cam cat ar dura un proces de uzucapiune?si care sunt procedurile?dupa acest proces ce se optine practic? se poate continua acest ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune gangan gangan Buna sera. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: la moartea bunicului, in 1993, au venit la succesiunea acestuia sotia supravietuitoare, si trei copii ai ... (vezi toată discuția)