avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor fara nume de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor fara nume de familie

Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor.
Bun. Insa cum se procedeaza daca părinţii nu au nume de familie comun? iar tatal copilului nu se poate prezenta personal la starea civila pentru declararea numelui. Noi, parintii, nu avem dispute in privinta numelui si tocmai din aceasta cauza, autoritatea tutelara nu a putut hotari numele copilului. Judecatorul, in timpul audierii, m-a indrumat ca tatal sa declare la un notar hotararea lui in privinta numelui iar cu acea declaratie ma pot prezenta la starea civila. La starea civila nu au acceptat declaratia. In aceasta situatia eu inca nu am certificatul de nastere al copilului si risc in curand sa mi se anuleze indemnizatia de crestere copil. Exista vreo alta usita de a stabili numele minorului pe baza declaratiei notariale de la tata? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
Simona Vaicek, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:51, 20 Ianuarie 2020
Buna ziua,
Treceti copilul pe numele mamei si cand tatal va avea posibilitatea va merge la starea civila si se va schimba certificatul de nstere al minorului.
Nu inteleg de ce autoritatile de la starea ccivila nu au vrut sa ia in considerare declaratia notariala a tatalui dar ..... asta este, fie era gresit formulata fie cei de la starea civila au ..... mari probleme privind cunostintele de drept.
Puteti sa va adresati instantei solicitand sa oblige Starea civila sa ia in considerare declaratia notariala a tatalui dar asta presupune timp si ....
Incercati o ordonanta presedintiala in acest sens care dureaza doar o luna.
Consultati un avocat in acest sens.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Doamnele de la Starea Civila nici nu s-au deranjat sa se uite peste declaratie. Mi-au spus ca tatal trebuie sa se prezinte personal pentru a da declaratie.

Ma voi reintoarce in instanta de tutela cu un avocat.

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Treceti copilul pe numele mamei si cand tatal va avea posibilitatea va merge la starea civila si se va schimba certificatul de nstere al minorului.
Nu inteleg de ce autoritatile de la starea ccivila nu au vrut sa ia in considerare declaratia notariala a tatalui dar ..... asta este, fie era gresit formulata fie cei de la starea civila au ..... mari probleme privind cunostintele de drept.
Puteti sa va adresati instantei solicitand sa oblige Starea civila sa ia in considerare declaratia notariala a tatalui dar asta presupune timp si ....
Incercati o ordonanta presedintiala in acest sens care dureaza doar o luna.
Consultati un avocat in acest sens.

Declaraţia cu privire la numele de familie al copilului, se dă și se semnează numai în faţa OFIŢERULUI DE STARE CIVILĂ.

asa e scris pe site de la starea civila la sector 1

la sector 2
Acte necesare (original și fotocopie), în funcție de situație:

1. Părinții sunt căsătoriți:
- certificatul medical constatator al nașterii, întocmit pe formular tip care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul / stampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului; (original și fotocopie);
- certificatul de căsătorie (original și fotocopie);
- actele de identitate ale părinților (original și fotocopie);
- actul de identitate al declarantului, după caz ​​(original și fotocopie);

Obs. Dacă părinții poartă nume de familie diferit, este necesară o declarație scrisă cu privire la numele pe care copilul îl va dobândi semnat de către ambii părinți în fața civilului civil sau a unui notar public.

sa va dea doamna in scris ca nu va ia in considerare declaratia si o puteti ataca in instanta

de ce ati ajuns in instanta ?
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor agnesas agnesas Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa schimbam numele copilului. In certificatul de nastere copilul are numele meu (al mamei) dinainte de casatorie si sotul este ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie la copil ContSters70780 ContSters70780 Buna ziua. In urma divortului am revenit la numele de fata si as vrea sa stiu daca se poate sa schimb si numele de familie al copilului meu (sa fie acelasi cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cu acordul tatalui marinamar marinamar Buna seara, Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)