avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui apartament de la un proprietar care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui apartament de la un proprietar care are deja un precontract cu alta persoana!

Buna seara,
Ca de cele mai multe ori apelez la dumneavoastra cand ma aflu intr-o incurcatura, problema mea este urmatoarea.....de mai mult timp visam sa avem casa noastra, mai ales acum ca a aparut un bebel, am reusit sa avem banii(cash) si am gasit un apartament care ne place dar este o problema, este la vanzare la pretul de 42.000 euro si proprietarul are facut un precontract cu un cuplu pe suma de 24.000 euro(avans) care apare si in cartea funciara, nu s-au mai inteles asupra vanzarii si trebuie sa inapoieze banii(cei 24.000) pe care insa nu ii mai are asa ca doreste sa vanda ap cat mai repede cu 42000 euro din care 24000 sa ii dea inapoi.Intrebarea mea este urmatoarea, cum reusesc sa cumpar eu apartamentul acesta, daca este posibil?Proprietarul spune sa ii dam noi 24000 euro sa ii dea cuplului celalalt si apoi diferenta, dar cum se face asta, ca sa fie totul legal, sa nu ne trezim pacaliti si fara casa!Va multumesc anticipat!
Colegii mei v-au indrumat corect: la notar mai intai, impreuna cu promitentii vanzatori si promitentii cumparatori!

Notarul va verifica actele si va scoate extrasul cf (intrucat s-a notat antecontractul aparmentul este intabulat), va va indruma, si abia dupa aceea stabiliti conditiile tranzactiei (alt antecontract sau se va face direct vanzarea), in prezenta celorlate doua parti.

Este bine sa va puneti semne de intrebare cu privire la acest avans consistent, care a fost cheltuit;
Pot apare diverse situatii, de exemplu:
- un antecontract pe o valoare mai mica a apartamentului (38000 de exemplu)
- un imprumut de pe piata libera :P(16000 imprumutul+8000 dobanda, cu un termen de finalizare mai lung si la un pret mai mic, vanzatorul are optiunea de a se razgandi- isi plateste dobanda daca vinde , samd)
-promitentul vanzator sa fie de rea credinta
sau alte variante!
deci: "ambele tranzactii sa se faca la acelasi notar si in acelasi moment!"

MIHAI GRIGORE a scris:

Simplu! Pentru a nu fi pacaliti , solicitati-i proprietarului o intrevedere in 3 , si anume: dvs , el si cel cu care a semnat acel antecontract notat in CF! Stabiliti de comun acord o data la care sa mergeti cu totii la notarul ales de catre dvs pentru a semna un nou antecontract cu proprietarul si totodata pentru ca proprietarul sa semneze rezilierea vechiului antecontract cu primul promitent cumparator concomitent ! In acest fel veti avea garantia ca nu dispare cu banii intrucat , daca stati sa calculati , el ar obtine 24.000 euro de la primul plus 24.000 euro de la dvs , deci un total de 48.000 euro care ar fi oricum mai mult decat doreste in prezent pe apartament(42.000 euro). Este singura solutie si orice alta varianta nu inseamna decat banii pierduti!
Succes!


Este relativ simplu dar e recomandabil sa aveti si un avocat care sa va asiste.
Notarul nu se baga deloc si in general cel care da banii risca sa aiba probleme.
Notarul nu raspunde.
La cat dati prea putin va costa...

avocat Claudiu Lascoschi
MIHAI GRIGORE a scris:

Simplu! Pentru a nu fi pacaliti , solicitati-i proprietarului o intrevedere in 3 , si anume: dvs , el si cel cu care a semnat acel antecontract notat in CF!


Eu as zice chiar sa-i solicitati o intrevedere in 4 (+ avocatul dvs.).
Si daca intentiile proprietarului nu sunt curate ele vor incepe sa se intrevada din chiar atitudinea lui fata de aceasta solicitare (pentru un ochi avizat, anumite semnale s-ar putea "traduce liber" cam asa: trebuie sa ne gasim alt fraier pentru ca asta si-a gasit avocat. Scuzati exprimarea improprie, dar sugestiva).
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc mult pt raspunsuri, as mai avea o rugaminte, daca cunoasteti un avocat si un notar bun in Brasov!
Eu nu vad o solutie, eu vad mai multe! Iar asta cu darea banului din mana in mana la notar, simultan, imi pare aiurea rau! Prost-prost!
Dar asta sunt numai eu, ca eu bani din mana nu as da atat de multi...

Varianta 1:
Contract de imprumut cu ipoteca intre dv. si proprietar, prin care ii dati banutii. IN caz ca pana la data de X nu vi-i returneaza (chiar prin modificarea contractului si incheierea unui act de vanzare intre voi), contractul de imprumut autentic se poate executa fara a ajunge in instanta! :D
Varianta 2:
Promisiune de vanzare de la proprietar catre dv., cu plata unui avans de 24000 si obligatia proprietarului ca pana la data de x sa radieze si sa rezolutioneze cealalta promisiune. IN caz contrar, depinde de cealalta promisiune. :D
Se pot face variante de promisiune de genul ca dv. puteti consemna la data x restul de bani pe numele si seama proprietarului, putand apoi obtine o hotarare care sa tina loc de vanzare etc.
Dar... repet, depinde de celalalt act.

Probabil ca mai sunt variante, rareori se gaseste una singura. Dar nu dati banii din mana in mana, pastrati dovezi ale circilatiei lor prin conturi bancare. UNeori comisioanele sunt chiar mai mici decat scoaterea lor cash.
Nu mergeti fara un avocat cu care sa discutati in prealabil, cara sa va propuna solutii din care sa alegeti, care sa fi citit actele incheiate anterior de proprietar...

Nu va ganditi daca va fraiereste, ganditi-va cum sa il faceti sa piarda el mai mult daca incearca ceva! Transferati teama dv. celeilalte parti din contract! Astfel, ea devine chiar mai interesata decat dv. sa respecte cu strictete actul. B-)
Succes, tineti-ne la curent.

LE Varianta 3:
Rezolutionare prima promisiune cu data de returnare a banilor ulterioara, la data contractului de vanzare.
Varianta 4: incheierea unui singur act, de vanzare-cumparare, intre toate cele trei parti, avand in vedere promisiunea deja notata in CF; in el proprietarul e vanzator, dv. cumparator si ceilalti sunt promitenti-cumparatori care renunta astfel la dreptul lor de a cumpara.
Ar putea fi cea mai ieftina varianta, mai scurta, mai simpla pentru notar, s-ar sterge notarea odata cu modificarea proprietarului in CF... Dar e bruta, acum m-a traznit asta, trebuie finisata si citit musai celalalt act, vorbit cu cei ce voiau sa cumpere etc.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu promisiune de vanzare-cumparare, legea 112 Nelutus Nelutus Buna ziua, as avea o intrebare intrucat sunt intr-o situatie neplacuta: in luna aprilie anul acesta am facut o promisiune de vanzare-cumparare la notar ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata iacobcristian iacobcristian Buna ziua am si eu o speta destul de rara cred.... Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata ... (vezi toată discuția)