avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... modificare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

modificare pensie alimentara

Buna dimineata,exista vreo varianta prin care o pensie alimentara se poate micsora?Dau exemplu,sotul are de platit o datorie si ca sa ma asigur ca va fi platita a fost de acord sa treaca suma extra peste suma pensiei alimentare,dar in momentul in care acea datorie se stopeaza am vrea sa modificam suma pensiei sa ramana doar ce se stabilise la inceput,Legal,este posibil asa ceva?Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
bimt, utilizator
Cel mai recent răspuns: bimt , utilizator 11:46, 22 Ianuarie 2020
Conform Art 529 din Codul civil, pensia se stabileste in functie de venitul net al celui ce plateste si de numarul de copiii aflati in intretinerea acestuia.
Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

La notar va puteti intelege la un anumit cuantum al pensiei, o sa va explice notarul mai exact...
Si pensia nu revine parintelui, revine copilului.

Oricum, daca nu o sa va intelegeti...va puteti adresa instantei si aceasta o sa decida acest cuantum al pensiei.
Ionut.ion, utilizator
Stim ca pensia revine copilului,evident dar acei bani care erau pusi in plus erau pt achitarea ratei doar ca eu sa am ceva legal cum ca acei bani vor veni la mine si o putea achita,dupa terminarea ratei se modifica suma si se microseaza ca sa ramana doar pensia alimentara pe care am stabilit-o initial. Nu trebuie mentionat undeva ca o parte din acea suma va ajunge la rata,vom sti noi,vreau sa stiu daca daca putem modifica ulterior suma sau odata stabilita este pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.Noi am vrea prin notar si el ar fi de acord cu aceste aspecte,nu vrem sa se stabileasca in instanta,vom stabili noi de comun acord ce suma va plati el pt pensie alimentara.
Daca va intelegeti...se poate ceea ce doriti, cum a spus si notarul...
Daca nu o sa va mai intelegeti...o sa trebuiasca sa va adresati instantei.
Ionut.ion, utilizator
multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț Brașov-cristian 34 Brașov-cristian 34 Bună, vreau să divorțez de soția mea. Am un copil de 6 luni și soția mea este in concediu de creștere copil. Am un salariu net de 1100 lei.Vrem sa ... (vezi toată discuția)
Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ssstoicescu ssstoicescu In cadrul divortului judecatoria a stabilit pensia alimentara.fostul sot a facut epel si Tribunalul a stabilit in procent 33%din venitul fostului sot , pensia ... (vezi toată discuția)