avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea activitatii dincolo de varsta de 65 de ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea activitatii dincolo de varsta de 65 de ani

Buna ziua. Sotul meu lucreaza la o firma privata si in cateva luni va atinge varsta de pensionare de 65 de ani. A solicitat conducerii sa isi continue activitatea si dupa aceasta data. Acest lucru i-a fost insa refuzat categoric. Ce legi exista in vigoare?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020
stanescu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: stanescu2 , utilizator 10:24, 26 Ianuarie 2020
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca. (art.56 alin.4 C.mun.)

" salariatul poate fi mentinut " .... nu inseamna si obligatoriu.
Multumesc.
Deci extinderea cu trei ani nu este un drept al angajatului si este conditionata de vointa angajatorului care poate refuza extinderea pe criterii de varsta (asta suna a discriminare). Se pare ca legea aceasta nu ne ajuta prea mult.
In ce masura o persoana peste 65 de ani activa poate ramane pe piata muncii? Exista limitari de varsta? De ce este impusa limita de trei ani de mai sus? Daca angajatorul actual refuza ce alte optiuni exista? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am intentia sa ma pensionez inainte de implinirea ... nicdel nicdel Buna ziua, Am intentia sa ma pensionez inainte de implinirea varstei de 65 de ani (actualmente sunt in varsta de 63 ani) beneficiind de perioadele de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. referitor la posibilitatea femeilor de a ramana in ... iriholo iriholo Buna ziua. Referitor la posibilitatea femeilor de a ramana in activitate pana la 65 de ani dupa indeplinirea varstei de pensionare, intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Continuarea contractului de munca pina la 65 ani pentru femei ctsstoian ctsstoian Buna ziua. Art.56 alin (1) lit.c mentioneaza posibilitatea femeilor de a solicita in scris prelungirea contractului individual de munca pina la virsta de 65 ... (vezi toată discuția)