avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE SOT DECEDAT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE SOT DECEDAT

Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati. Sotul meu a decedat si avem un fiu major care lucreaza in afara tarii.
Vor intra in succesiune: un apartament, o masina, un loc de veci si o societate comerciala. Pentru toate acestea eram coproprietari cu 50% fiecare.
Am fost astazi la un notariat sa intreb cum se procedeaza si am plecat mai nelamurita decat m-am dus. Mi s-a spus sa vina fiul sa semneze ca accepta succesiunea si apoi urmeaza dezbaterea care poate dura si 6 luni.
Noi stabilisem sa ramana totul pe numele meu ca sa nu fie nevoie sa vina fiul tot timpul, Mi s-a spus ca nu se poate.
Intrebarile mele sunt:
1. Va trebui sa depun bilantul pentru firma la care administrator sunt eu. Daca succesiunea nu se termina in timp util cine semneaza in locul sotului meu hotararea AGA pentru repartizarea profitului/pierderii ?
2. Fiul nu poate renunta in favoarea mea, cel putin la partea din firma ?
3. De ce ar dura atat de mult dezbatea succesiunii daca nu avem nici un fel de neintelegeri ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:23, 27 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Puteti obtine un certificat de calitate de moștenitor, în baza căruia să semnati bilanțul sau alte documente.
2. De putut se poate, însă ar trebui să vă intereseze ce efecte juridice are această renunțare.
Mai exact, daca unicul fiu renunta, la succesiune vin copiii lui, adică nepoții dvs.
Dacă fiul nu are copii, vin următoarele clase de moștenitori; socrii dvs, frații și surorile sotului, unchii, mătușile și verii primari.
Numai daca soțul dvs nu ar mai avea absolut nicio rudă până la gradul 4 inclusiv, ati putea rămâne dvs unic moștenitor.
Vremurile in care copiii renuntau și rămânea unic mostenitor soțul supraviețuitor, s-au dus de mult, de când a intrat în vigoare noul Cod civil.
Bine, nici înainte nu a fost o practică tocmai corecta, dar asa era interpretarea atunci.
In al doilea rand, renuntarea la o moștenire este totală. Se renunta și la firma si la apartament și la mașină și la tot. Nu se pot accepta doar anumite bunuri și renunta la altele.
Deci, recomandabil este fie ca fiul să vină personal in țară, fie să vă trimită o procura de la Consulat și să rămâneți moștenitori amândoi.
3. Pentru ca notarul mai are si alte programări și pentru că trebuie ca pentru dvs să facă adrese și să obțină documente de la diverse instituții, ceea ce durează. Nu chiar 6 luni, însă vreo 3 saptamani sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune liveomars liveomars Buna ziua! Care este procedura legala pentru taxa de succesiune in urma decesului mamei, mostenitori sunt: sotia si 2 copii. Tatal vrea ca copiii sa renunte ... (vezi toată discuția)
Mostenire Crisant76 Crisant76 Cum pot deveni mostenitoare si care sunt pasii de urmat?Sora tatalui meu ,sotul acesteia si unicul fiu ,su decedat.Unchiul in 2009,matusa in 2014 si fiul in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)