avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune divort

Buna ziua,

am o prietena care locuieste de cativa ani in USA, primind de curand si cetatenie.In urma cu 4-5 ani s-a casatorit, in Romania, cu un cetatean american, insa la stabilirea lor in state situatia dintre ei a devenit foarte tensionata, finalizandu-se cu despartirea in fapt.
Avand in vedere faptul ca nu au copii si, legal, sunt casatoriti de mai mult de un an, procedura de divort ar trebui sa nu fie atat de complicata insa va intreb pe dumneavoastra:
-exista posibilitatea sa divorteze fara ca ea sa vina in tara(stim cu totii cat de costisitoare e aceasta deplasare)?
-trebuie sa vina in tara si "fostul" sot pentru divort?
Va multumesc in avans pentru raspunsuri si va rog, in cazul in care sunt mai multe informatii de cunoscut pe langa cele pe care le-am solicitat eu , sa le amintiti pentru ca eu, la randul meu, sa i le transmit celei care are nevoie de ele.
Va urez o saptamana reusita!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 15:25, 8 Decembrie 2009
ca regula generala competenta apartine instantei domiciliului comun al sotilor. dar daca certificatul de casatorie a fost transcris si in romania, se va putea investi si instanta romana cu actiunea de divort.
daca imputerniceste un avocat sa o reprezinte in instanta nu este nevoie sa se deplaseze personal.
buna ziua!
potrivit disp Art. 614 Cod de procedura civila, prevede situatiile de exceptie: "În fata instantelor de fond, partile se vor înfatisa în persoana, afara numai daca unul dintre soti:

· executa o pedeapsa privativa de libertate,
· este împiedicat de o boala grava,
· este pus sub interdictie
· are resedinta în strainatate
In aceste cazuri, partile se vor putea înfatisa prin mandatar.Pentru judecarea procesului de divorţ se cere prezenţa obligatorie a reclamantului. Dacă la termenul de judecată în prima instanţă reclamantul lipseşte nejustificat şi se prezintă numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută. Această măsură se bazează pe o prezumţie de renunţare a reclamantului la judecată, încât pârâtul nu se poate opune, cerând judecarea în lipsă.

Dacă lipseşte soţul pârât, cererea se va judeca potrivit regulilor de drept comun.
procura mandatarului trebuie sa fie speciala si autentica.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)
Divort mar4905 mar4905 Am primit citatie ptr actiune divort deschisa de sotie, actiunea este deschisa de anul trecut in august , si are ca prim termen 21 iunie 2011, ..1)ce se ... (vezi toată discuția)
Divort maria.tanase2009 maria.tanase2009 Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla? (vezi toată discuția)