avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare apartament pj catre asociat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare apartament pj catre asociat

buna ziua,

intrebare scurta pentru legalitate deplina: un asociat dintr-un pj [si admin, in acelasi timp] imprumuta srl-ul. se ajunge la o valoare maricica. srl are in proprietate un apartament.
1. se doreste darea in plata a apartamentului catre asociat. suma va fi aceeasi prin expertiza anevar. cum se efectueaza ca si procedura pt a fi inatacabila? prin notariat cu plata taxelor aferente pt suma declarata? pt ca in acest caz suma, este normal nu se incaseaza, de aceea este dare in plata.
2. este posibila vanzarea catre asociat-ctr vz-cumparare, si restituire imprumut asociat. in acest caz, asociatul, de aceasta data, ca persoana fizica va plati suma, si o va primi inapoi din partea societatii, ca restituire imprumut. Aceasta este o cheltuiala ce se va scadea ulterior in vederea neimpozitarii ? eu stiu ca nu, contabilul meu sustine ca se poate scadea ca si cheltuiala....cine are dreptate? adica de exemplu: pj vinde imobil cu 300.000, restituie in aceeasi zi imprumut asociat 300.000 ron...si nu se impoziteaza venitul?#-o ar fi prea frumos, insa la cumparare, desi incasasem fix ct am dat pe apartament, si am avut impozit de 16%...asa ca nu mai fac conexiuni logice
3. cum se calculeaza tva? imobilul nu este nou
4. care este cea mai serioasa varianta, in care as putea sa nu platesc taxe, intrucat nici pj nu va incasa efectiv, sumele fiind deja datorate?
Cel mai recent răspuns: andra1234 , utilizator 12:51, 11 Decembrie 2009
Tranzactia se face prin vinzarea catre asociat(contact notarial si factura) la pretul pietei.Un raport facut de un evaluator ANEVAR este relevant.Societatea va plati impozit pe profit pe diferenta dintre valoarea de intrare a ap. in contabilitate si valoarea tranzactiei.Restituirea sumei datorate asociatului nu este cheltuiala.Vinzarea de cladiri vechi este scutita de TVA.Dar si aici aveti mai multe spete:cind este cumparata,daca are modernizari inregistrate in contabilitate sau nu etc.Se poate sa fie nevoie sa faceti ajustare de TVA.Nu are legatura datoria societatii catre asociat cu tranzactia imobiliara din punct de vedere al impozitarii.
Societatea va plati impozit pe profit pe diferenta dintre valoarea de intrare a ap. in contabilitate si valoarea tranzactiei

Societatea va plati impozit pe profit pe diferenta dintre valoarea tranzactiei si valoarea de ramasa neamortizata a ap. in contabilitate deoarece cheltuiala cu amortizarea fusese inclusa in cheltuielile lunare
multumesc foarte mult pt raspunsuri; inca ceva: este viabila o dare in plata, in contul datoriei catre asociat? si daca da, aceasta cum se va impozita, atata timp cat banii nu vor fi livrati efectiv?se face aceasta la notariat, platind taxele aferente sumei declarate?
si 2. daca se decide vanzarea: suma de achizitie a fost 600.000 ron, s-a amortizat extrem de putin adica in jur de 20.000, sa zicem, acum exista deja o valuare diminuata prin expertiza, la 400.000 ron, la vanzare se mai face o evaluare care va fi in jur de 300.000, avand in vedere scaderea pietei, concret cum se va calcula ca si impozit? din ce suma se scade vanzarea, din cea cu care a fost achizitionat sau din cea cu care acesta figureaza in registre in urma actualei evaluari?
600.000 [val initiala]-300.000 [val vanzare]- amortizare=16% din rezultat
sau 400.000[val actualizata]-300.000[val vanzare]- amortizare=16% din rezultat
sau nu e corecta nicio varianta?
nu sunt contabil, asa cum reiese, insa mie imi este trsata aceasta sarcina, si nu stiu de unde sa o apuc...si cate capete, atatea pareri, de aceea am nevoie de cineva care sa ma ajute...Apreciez si multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil proprietate pj catre un pf andra1234 andra1234 daca se decide vanzarea unui imobil proprietate PJ catre un pf: suma de achizitie a fost 600.000 ron, s-a amortizat extrem de putin adica in jur de 20.000, ... (vezi toată discuția)
Apartament pj si restituire avans -cheltuiala andra1234 andra1234 buna ziua, intrebare scurta pentru legalitate deplina: un asociat dintr-un pj [si admin, in acelasi timp] imprumuta srl-ul. se ajunge la o valoare maricica. ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijloc fix sub valoarea contabila ioanaep ioanaep buna ziua. administratorul doreste vanzarea unui mijloc fix aflat in amortizare la valoarea de 65.000 net, iar ramas de amortizat avem valoarea de 159.000 ... (vezi toată discuția)