avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua, as dori sa stiu cum pot dobandi o proprietate prin uzucapiune. Detin o casa mostenita de la tatal meu care in acte are suprafata de 50 mp , in realitate avand in jur de 100mp, Constructia care nu este pe acte a fost construita in jurul anilor 1960. Cum pot sa actionez in temeiul uzucapiunii, cu cine ma judec? Initial am depus o cerere de chemare in judecata, dar am primit o rezolutie cu intrebarile, identificarea imobilului si descrierea acestuia, desi am depus o schita asa cum este actualmente. Valoarea fiscala a terenului. Care ar fi pasii? Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2020
Ioana197312, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana197312 , utilizator 18:12, 29 Ianuarie 2020
Este vorba de o actiune care are ca obiect uzucapine si accesiune imobiliara daca nu detineti titlu de proprietate pentru constructie. Faptul ca ati depus deja o cerere de chemare in judecata inseamna ca deja ati consultat un avocat si cunoasteti ce inscrisuri trebuie depuse la dosar. Este evident insa ca nu ati desrcis imobilul in mod corespunzator si nici nu ati indicat valoarea. Daca aveti nelamuriri este bine totusi sa contactati avocatul.
Stimata doamna ,

Uzucapiunea reprezinta o modalitate originara a dobandirii dreptului de proprietate, o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate.

Efectele sunt retroactive , deci se produc de la data exercitarii posesiei.

Posesia, insa, trebuie demonstrata prin orice mijloc de proba.(martori, inscrisuri).

In ceea ce priveste imobilul edificat, invocati accesiunea imobiliara artificiala.


Invocati, asadar,jonctiunea posesiei , unind posesia autorilor dumneavoastra(actualmente decedati), cu posesia exercitata de dumneavoastra.

Actiunea este promovata in baza art. 1847 , 1846 din Codul civil.

Martorii trebuie sa cunoasca foarte bine situatia de fapt , altminteri, depozitia lor este posibil sa nu fie una pertinenta, concludenta solutionarii cauzei deduse judecatii.


Succes!

Multumesc pentru raspuns,
Ca si proba cu inscrisuri eu inteleg ca identificarea imobilului si descrierea acestuia inseamna sa fac o expertiza tehnica imobiliara, ceea ce nu inteleg este daca aceasta expertiza trebuie sa fie judiciara sau nu. Va multumesc
Multumesc pentru raspuns, am depus o cerere de chemare in judecata si am primit un raspuns sa depunem identificarea imobilului si descrierea acestuia si valoarea fiscala a terenului. Ar trebui efectuata o expertiza tehnica imobiliara? Simpa sau judiciara? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre uzucapiune costel01 costel01 Buna ziua.Locuiesc intr-un imobil cumparat de parintii mei, in urma cu 40 de ani ,pe baza unei chitante de mina.Deoarece nu cunosc domiciliul actual al ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune daniel_fergusson daniel_fergusson buna ziua. din anii ´50 (fara probe documentale) bunica mea a avut in posesie un teren fara acte, alaturi de cel in proprietate. in 2006 sau facut ... (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)