avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor

Cf art. 21 (c) CF se pot oferi cadouri in bani copiilor minori si salariatilor in limita unei cote de 2% aplicata asupra fondului de salarii .
Respectand aceasta limita, in situatia in care salariatul are 3 copii, se pot acorda codouri in valoare totala de 600 lei (salariat + 3 copii) ?
Sunt acestea neneimpozabile la salariat si deductibile la socitate ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Hermon , utilizator 01:03, 12 Ianuarie 2010
Da, fondul de salarii e cel anual.
Pt. diferenta de suma ce e nedeductibil, (70 ron) platesc 3% (sunt platitor de imp. pe venit) ; si dc. dau 150 RON si altor salariati care nu au copiii minori, apllic tot 3% sau trebuie sa le pun pe stat de plata?
Daca sunteti platitor de impozit pe venit 3% puteti avea orice cheltuiala, nu are relevanta numai daca sunteti platitor de impozit pe profit.
Sa inteleg, ca dc. sunt platitor de imp. pe venit 3% pot se deduc orice cheltuiala (folosit pt. interesul firmei) si TVA-ul aferent cum ar fi:
- combustibil, piese de schimb - autoturism personal folosit de firma cf. unui act de comodat
- energia - aici ma gandesc ca nu deduc TVA-ul, ca nu e pe numele firmei ci a proprietarului
- cadouri in bani cu ocazia sarbatorilor - suma ce depaseste cei 2% din fondul de salarii
- tichetele de masa ce au fost folosite si in timpul concediului de odihna
- cheltuielile de protocol indiferent de suma
de-a lungul timpului am intilnit diverse opinii : unii sustin ca notiunea de chetuiala nedeductibila ar fi comuna atit micro ( impozitata pe venit, cf titlu IV) cit si firmelor impozitate pe profit
Parerea mea este ca notiunea de ch neded este valabila numai la sc platitoare de impozit pe profit

In ce priveste deducerea tva pentru combustibili, aici se aplica prevederile de la tva , care sint general valabile pentru toti platitorii, ca urmare tva nu se poate deduce
Restul cheltuielilor insa sint deductibile , pentru ca impozitul pentru micro se plateste functie de baza impozabila , iar aceasta e definita strict in functie de venituri ( cu ajustarile cunoscute de la art 108)
Am intilnit si eu diverse opinii, si nu mai stiu ce sa fac ca totul sa fie OK.

Pana acum am mers pe varianta: plateam din buzunar cheltuielile la care nu aveam factura pe firma, sau combustibilul, piesele de schimb (dar care de fapt erau chelt. firmei), scoteam banii din casa ca si restituire imprumut, dar la un moment dat s-a terminat "sacul". Am inceput sa scot ca dividend, dar si sacul asta s-a "terminat", si soldul din casa ....
Acum de sarbatori am dat bani la angajati dar am inteles ca nu pot sa deduc numai 2% din fondul de salarii si restul sa pun pe stat?

Cazuri concrete:
A) Ce fac cu suma ce depaseste plafonul de cei 2% din fondul de salarii
- o sa considere ca o cheltuiala nedeductibila si trebuie sa platesc imp. pe dividend pe diferenta
- adun cheltuielile nedeductibile intr-un cont si platesc 3% la sf. de trim.
- achit cei 300 RON si gata
Pot sa dau cadouri pt. craciun si pt. angajatii care nu au copii?

B) Am factura de energie pe numele proprietarului cum sa procedez:
1. scot banii din casa ca dividend si platesc cei 16% si platesc energia
2. atasez chitanta cu care am platit energia si deduc 605=5311

C Cu autoturismul personal (am facut contract de comodat) duc marfa la clienti. Trebuie sa fac foaie de parcurs (e cam greu, ajungem seara si la portari nu sunt stampile), sau ajunge dc. trec pe factura la delegat nr. masinii? Bonul fiscal pt. combustibil bag in casa si direct pe 602=5311 sau trec prin 3022 si-i fac receptie (cu TVA cu tot)?
Cu piesele de schimb si reparatiile cum procedez ?

D La cheltuielile de protocol trebuie sa iau ceva in considerare? sau tot asa pun direct in casa (cu TVA cu tot)

Multumesc.:)

Alte discuții în legătură

Prima 8 martie lenuivan lenuivan de 8 martie s-a dat prima la femei cash=100 ron/ femeie, tb prinse in salarii? sau pot sa le inreg 6458=423, 423=5311, este corect? (vezi toată discuția)
Impozitare prime paste Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Sub ce forma ar trebui sa dea angajatorul prima angajatilor de Paste.(sa se impoziteze mai putin) Sub forma tichetelor cadou , am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Cadou craciun: tichete cadou si bani ContSters73874 ContSters73874 Buna ziua, Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor [b]in valoare totala de 400 ron / pers[/b]., (total 10 angajati = 4.000 ron), ... (vezi toată discuția)