Suntem trei moștenitori. Nu ne-am împăcat la notar și am continuat în instanță.
Între timp, în instanță am încheiat o tranzacție între noi a bunurilor. Instanța a aprobat tranzacția.
Cum obțin certificatul de moștenitor?
Obtineti hotararea instantei pentru ca nu este notar judecatorul...
Hotararea judecatoreasca este mult mai puternica decat actul notarial.
Certificat de mostenitor elibereaza doar notarul dar acesta se poate si anula...
Hotararea judecatoreasca nu se poate anula...fiind mult mai puternica decat actul notarial.
Veti primi hotararea judecatoreasca si o veti legaliza.
Dar...nu la notar.
Multi cred ca hotararile judecatoresti se legalizeaza la notar dar este ceva complet fals.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Certificatul de moștenitor se obține numai in urma dezbaterii succesiunii la notar.
Cum nu v-ati inteles amiabil, dvs ati dezbătut succesiunea in instanta. Ca atare, aveti o hotărâre judecătorească.
Atât certificatul de mostenitor cât și hotărârea judecătorească au aceeași forță probanta și aceleași efecte juridice. E o ignoranță să afirmi că una are forța juridică mai mare. Certificatul de moștenitor poate fi anulat, după cum și hotărârea judecătorească poate fi atacată cu apel sau recurs la instanțele superioare.
Așadar, dvs aveti o hotărâre judecătorească. Aceasta este actul dvs de proprietate. Întocmiti documentația cadastrala pentru imobilul/imobilele care v-au fost atribuite și intabulati-va dreptul de proprietate la Cartea Funciară. Alt act nu veti mai obtine.