avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri nedeclarate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri nedeclarate

Buna ziua,

Sunt student la contabilitate. Am o nedumerire mare care sta cam asa:

Am un prieten care lucreaza ca curier la Glovo. Pt cei care nu stiu Glovo este o corporatie care se ocupa cu livrarea de bunuri la domiciliu prin intermediul unei aplicatii.
Prietenul meu lucreaza pt ei si obtine un venit foarte mare dar sunt convins ca acest venit nu este legal.
El nu este angajat al corporatiei ci este angajat al unei societati interpuse intre el si Glovo. Pt a justifica munca i s-a tocmit un CIM de 2 ore la minim de acest interpus. Sumele pe care le incaseaza lunar Curierul sunt destul de mari 5-6000 lunar. Din aceste sume i se opres 55 de lei pe saptamana pentru "darile la stat" si un comision de 8%. Imi e clar ca acest interpur nu face corect retinerea la sursa.
Intrebarea este urmatoarea:
In cazul unui control Anaf la interpus se constata retinerea incorecta a sumelor la sursa a curierului. Interpusul este amendat, dar din moment ce responsabilitatea este mai nou a angajatului, ANAF-ul se va indrepta catre curier pentru recuperarea sumelor din urma care nu au fost calculate si achitate corect? Este curierul bun de plata in situatia data?
Daca da, Ar trebui el sa isi deschida un pfa si sa gestioneze el toata situatia pentru a scapa?

Corporatia lucreaza doar prin acesti interpusi, si nu faci plati decat catre cei care au PFA sau SRL. Altfel ii plateste prin aceasta metoda, care mi-e mi se pare frauduloase de-a binelea.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2020
adrian1193, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 15:58, 5 Februarie 2020
In cazul in care exista un CIM, angajatul nu are nici o obligatie privind retinerea, declararea si plata contributiilor catre bugetul de stat, este strict problema angajatorului.
Nu este foarte clar cum face interpusul platile catre angajati, cash sau virament, ce documente semneaza angajatul la primirea sumelor, sigur are CIM ?
Buna ziua,

Platile se fac prin banca. Se vede clar in contul curierului.
Am inteles ca a semnat un CIM. Dar cum traim in tara in care traim si interesul romanilor fata de "hartogoraie" este 0 l-a pierdut. O sa ii zic in prima instanta sa se duca la ITM cu buletinul sa vada daca are intradevar un contract inregistrat. Sunt convins ca are un contract fie el si de 2 ore pe suma minima altfel Interpusul ar avea un tupeu grosolan sa livreze banii bancar, saptamanal catre zeci de persoane fizice.
Daca semneaza orice fel de hartie ca a primit banii o semneaza, convins, ca primaru.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2020
adrian1193, utilizator
Cel mai bine isi face cont in SPV pe anaf.ro si vede cine si ce declaratii depune pentru el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Glovo nu trimit banii angajatilor gravity01 gravity01 Buna ziua, sunt curier la Glovo si am de primit o suma de 485 lei pentru cursele facute. Glovo mi-au blocat bani pentru ca nu am \"achitat\" geanta lor, la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, lucrez ca si curier la bolt, eu fiind student, si ... balatalurcis balatalurcis Buna seara, lucrez ca si curier la Bolt,eu fiind student, si ca taxe platesc doar 50 de lei contractul de munca si comisionul firmei partnere.Dar ce nu inteleg ... (vezi toată discuția)
In continuare pfa Iulia Paraschiva Iulia Paraschiva Deci....dupa lungi dezbateri am urmatoarea situatie. Am colaborat ca PFA cu cod Caen 6619 ( activitati de intermediere financiara altele decat asigurarile ... (vezi toată discuția)