avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Buna ziua! Sunt mama de nou nascut provenit dintr-o relatie cu un barbat necasatorit, care a luat sfarsit inainte sa aflu de sarcina. Decizia de a pastra sarcina imi apartine in totalitate, desi tatal a fost instiintat. Toata perioada sarcinii el nu a fost prezent, nici la nastere, dar a aparut acum cu pretentia ca vrea sa-si recunoasca copilul, impotriva vointei mele. Mentionez ca pot dovedi in mai multe moduri ca el a lipsit tot timpul, ba mai mult, s-a recasatorit cu fosta sotie in ziua botezului celui mic. Mai spun ca nu sunt de accord sa fie trecut in certificatul de nastere, stiind ca sotia lui nu poate avea copii, iar el fiind un om care nu-si respecta cuvantul, ba mai mult, a trecut la amenintari, injurii aduse mie.
Sunt disperata. Ce sanse am sa nu apara in certificat, chiar de se va ajunge la testul adn?..el este un om cu o putere finaciara mult mai mare decat a mea.
Multumesc si astept raspuns cat se poate de repede.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:51, 9 Decembrie 2009
Buna ziua. Sa stiti ca soul dvs. poate sa faca recunoasterea fie in mod voluntar , in instanta sau prin testament. Este posibil sa ceara si efectuarea testului ADN. Sanse exista .
Sfatul meu este ca totusi, sa treceti peste resentimentele pe care le nutriti acum si sa va ganditi daca nu cumva copilul, mai tarziu va avea nevoie de un tata, fie doar si din punct de vedere financiar , in plus, ar putea fi frustrant pentru el ca in certificatul de nastere sa nu aiba si numele tatalui.
Daca tatal va reusi sa faca recunoasterea, va putea obtine o serie de drepturi , cum ar fi dreptul de vizita si deci de a avea legaturi personale cu copilul.
Multumesc pt raspuns, dar poate nu am fost inteleasa...nu am fost casatoriti niciodata, cat despre resentimente..nici nu intra in discutie. Pe mine ma intereseaza doar copilul si nimic altceva. Repet ...stiu ca sotia lui nu poatea avea copii si mi-este foarte teama ca dupa abtinerea paternitatii sa nu se ajunga la cererea custodiei si obtinerea ei, tinand cont de faptul ca eu nu am un serviciu stabil. Da, pot demonstra ca ma intretin parintii mei, tatal fiind fost general de armata si mai pot demonstra ca el nu doreste acest copil decat ori fie sa-mi faca rau, ori la indemnul sotiei. Si mai spun ca eu nu i-am interzis niciodata sa vada copilul. Cat despre certificatul de nastere, da, POATE fi frustrant, dar nu am spus ca nu-i voi accorda acest drept tatalui, DOAR daca se comporta ca un tata, ceea ce pana acum nu reiese din absolut niciun gest, lucru care poate fi mult mai frustrant pt copil decat sa apara un oarecare nume acolo care doar sa-i aminteasca dureros absenta(vorbesc in cunostinta de cauza).
Multumesc si mai astept.
Parerea mea este ca nu are cum sa obtina custodia, copilul este foarte mic , in plus ar trebui sa existe motive temeinice pentru ca instanta sa ia oasemenea decizie, cum ar fi lipsa garantiilor morale .In privinta garantiilor materiale, puteti dovedi intr-adevar si sprijinul parintilor.
Poate ca abia o data cu nasterea copilului a realizat importanta lui, oamenii mai gresesc , important este sa sa isi indrepte la timp greselile, ori eu cred ca se poate. Va urez mult succes.
Ce sanse sunt sa apara in certificat? Fooooooarte mari!
Ce sanse exista sa se ajunga la o testare ADN? La fel de mari daca dv. continuati sa va opuneti.
Va ganditi numai la copil? Este cel mai indicat pentru un copil sa aiba doi parinti si nu unul; este mai bine material, social, psihologic.

Cat despre incredintare, este foarte important sa aveti un venit; eu nu vad sanse reale ca o mama sa pastreze un minor pe care nu il poate intretine din venituri pe care le obtine legal, dovedit.
Instantele pun atat de mare accent pe asta, incat si parintele fara venituri e obligat sa-l intretina pe minor.
Despre restul nu ma pronunt, ca nu cunosc prea multe amanunte.
Doar ca in privinta certificatului de nastere frustrarea va putea aparea din neintelegerea unor aspecte. Daca i se explica frumos, de mic, daca va simti ca e iubit, daca i se va arata si varinate celuilalt etc., sansele sa fie un copil frustrat scad.
Frustrarea apare din lipsa de adaptare, de intelegere, de iubire si nu vad exact cum lipsa totata a tatalui va putea sa diminueze respingerea pe care o va simti copilul...
Oricum, depinde mult de ce vrea tatal, daca el doreste sa apara in certificat, va aparea, sanse reale sa-l impiedicati nu sunt.
Multumesc foarte mult pt raspuns! Eu nu intentionez ca lipsa tatalui in certificatul de nastere sa fie definitiva, doar ca am pretentii in ceea ce priveste comportamentul lui FATA de nevoile copilului, fapt care pana in prezent s-a dovedit a fi inexistent. Asupra acestui lucru nu ma pot intelege cu el, pt ca vorbele goale nu cresc, educa, iubesc un copil. Si da..instanta mi-l poate lua CHIAR DACA se dovedeste s fi FOARTE bine ingrijit, iubit si inconjurat de tot ce are nevoie un copil?...
A fost o sarcina pe care am reusit sa o pastrez cu ajutorul medicamentelor; a fost o sarcina pt care mi-am vandut masina, casa..doar sa reusesc sa nasc un copil sanatos in ciuda tuturor problemelor ce le-am intampinat si nu au fost putine si nici usoare..in tot acest timp el habar n-a avut de nimic...am nascut prematur...oare poate el simti ce-am simtit eu cand am nascut cu icoana in mana??..greu de crezut...ba mai mult...in ziua botezului facut doar de mine..el, tatal s-a casatorit....cu toate ca stia de botez cu mult timp inainte. Si stau si ma intreb...ASTA-I LEGEA?...asa poate el sa-i ofere DRAGOSTE SI AFECTIUNE copilului??...oare de asta are nevoie acest copil?...pot dovedi ce facea el in timp ce eu eram internata prin spitale cu..COPILUL PE CARE ACUM IL VREA...pana acum n-a stiut de existenta lui...Cu riscul de a ajunge la C.E.D.O. si tot nu voi permite sa mi se ia copilul. Altceva oricum nu mai am de pierdut...DOAR pt copil traiesc!
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Copil rezultat din concubinaj, neclaritate Christinne2013 Christinne2013 Buna seara, In urma unui concubinaj desfasurat pe perioada a noua luni a rezultat un copil, in varsta de doua luni actualmente. Tatal, pe toata perioada ... (vezi toată discuția)
Testul de paternitate AndreeaDaria AndreeaDaria Buna! Am si eu o nelamurire si va rog respectuos sa ma scoateti din ceata, ca sa zic asa. M-am oferit sa botez un bebe care s-a nascut acum 3 saptamani, am ... (vezi toată discuția)
Test adn Lilylili Lilylili Buna seara!am un copil din relatia anterioara ,care este pe numele meu ,nu l a recunoscut tatal .Si as dori sa stiu daca, il pot da in judecata doar sa faca ... (vezi toată discuția)