avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul de munca

Buna dimineata.Am contract de munca pana 12-02-2010.Atunci angajatorul poate sa imi desfaca contractul de munca cu orice articol sau poate sa imi dea somaj?Se poate ca pentru 1zi cand nu teai prezentat la servici dar ai anuntat se poate ca sa nu mai iti dea bonurile de masa pe luna respectiva? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 23:17, 15 Decembrie 2009
1. La data de 12.02.2010 angajatorul va emite o decizie de incetare a rapoerturilor de munca in baza art. 56 lit. j) din Codul muncii - care se refera la incetarea de drept a CIM la data expirarii termenului ptr care a fost incheiat CIM pe perioada determinata.
In baza acestui articol, aveti dreptul la indemnizatia de somaj.

2. In privinta bonurilor de masa, cf legii ele se acorda numai ptr ziele lucrate efectiv de catre salariat. In cazul prezentat de dvs trebuia sa primiti toate bonurile de masa, mai putin cel ptr ziua in care ati lipsit.
Ceea ce povestiti este clar un abuz.

Va redau mai jos prevederile din Legea 142/1998 care reglementeaza acest fapt:
Art. 5
(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Da dar daca angajatorul doreste sa imi prelungeasca perioada de angajare si eu nu doresc.se poate ca sa mai benificiez de somaj?Va multumesc
Pentru a va prelungi perioada de contract este necesara intocmirea unui act aditional pe care il vor semna cele 2 parti. Daca dvs nu mai doriti prelungirea atunci angajatorul va trebui sa va inchida CIM in baza art. 56 lit j) (cel despre care va spuneam). Deci, beneficiati de somaj
Pentru absente nemotivate angajatorul poate "taia" bonurile de masa ale angajatului respectiv. Acum depinde de mai multe aspecte: cat de des se intampla ca angajatul sa lipseasca, cat de ,uncitor este, etc. Angajatorul nu este obligat sa acorde angajatilor bonuri de masa, dar daca alege sa o faca atunci trebuie sa acorde cate un tichet pentru fiecare zi lucrata. de asemenea, nu il opreste nimeni sa faca o procedura interna de acordare a tichetelor de masa, evidenta fara sa incalce legea.
La incetarea contractului de munca veti putea beneficia de somaj (nu uitati de stagiul de minim 12 luni din ultimele 24)
Buna seara . De ci angajatorul este obligat sa-mi inchida CIM in baza art. 56 lit j.Exista vreun art cu care sa-mi inchida CIM si sa nu benificiez de somaj.Vamultumesc .

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata cire35 cire35 Buna dimineata.va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.am cim pana in data de 10-02-2010.angajatorul a vrut ca sa mi prelungeasca cim dar eu nu am mai vrut.pe ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? ancastefan2008 ancastefan2008 buna ziua am fost angajat cu contract pe perioada determinata timp de un an si 4 luni am dreptu la somaj ? (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj in cazul inchiderii cim de comun acord Siani Siani Fiti amabili si lamuriti-ma intr-o anume privinta: am o vechime de un an de zile la firma la care lucrez momentan si as vrea sa schimb acest loc de munca, ... (vezi toată discuția)