avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act notarial cu acordul părților
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act notarial cu acordul părților

Dacă a fost întocmit un act notarial între mamă și unul din copiii ei, pentru că acest copil, în schimbul îngrijirii, să primească toate bunurile și proprietățile mamei, dar această mamă mai are un copil pe care l-am exclus din act, iar aceste bunuri și proprietăți, în urma divorțului nu au beneficiat de partaj, notarul care a întocmit acel document îl poate anula fără costuri, dacă părțile sunt de acord?
Mai adaug faptul că acești copii sunt rezultatul căsătoriilor anterioare, iar proprietățile în discuție, respectiv casa, au fost construite în cadrul acestei căsătorii care a durat 18 ani. Părțile au divorțat de comun acord prin act notarial, dar nu au făcut încă partaj. Este corect acel al doilea act notarial întocmit în favoarea unuia dintre copii, sau este nul de drept?
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
Marta B., utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:50, 14 Februarie 2020
Doar instanța de judecată poate anula contractul de întreținere dacă nu sunt respectate clauzele prevăzute în contract.
Poate și notarul care a întocmit actul, dar vroiam să știu dacă are costuri suplimentare și care sunt condițiile pentru a desface acest contract.

Dapix a scris:

Doar instanța de judecată poate anula contractul de întreținere dacă nu sunt respectate clauzele prevăzute în contract.

Este posibila incetarea contractului de intretinere prin acordul partilor cat vreme aceasta nu se intemeiaza pe neindeplinirea obligatiei de intretinere fara justificare.
In alte cuvinte, partile se pot prezenta la un notar public unde incheie un act prin care contractul de intretinere inceteaza a produce efecte iar dreptul de proprietate asupra bunurilor se reintoarce in patrimoniul intretinutului.
Mai multe detalii aici: [ link extern ] /
Actul care se incheie nu este scutit de costuri.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
MihailZC, utilizator
Buna ziua,

Puteti incheia la notar un act prin care declarati ca, de comun acord ati hotarat incetarea
contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

Actul se incheie in temeiul art. 1321 din Codul civil.


Termeul folosit de dvs. de "anularea" contractului este impropriu, deoarece un notar nu poate incheia un act prin care sa anuleze un contract, doar o instanta de judecata poate anula un contract printr-o hotarare judecatoreasca.

In drept, anularea si incetarea unui contract sunt notiuni juridice diferite, desi pentru o persoana care nu are studii juridice poate parea ca inseamna acelasi lucru.
Daca doriti sa aflati ce insemana fiecare din aceste notiuni, puteti cauta pe net.

Pentru incheirea actului trebuie se platiti taxele notariale.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Aveti dreptate si temeiul este indicat corect, cata vreme contractul inceteaza pentru neexecutarea fortuita, in caz contrar numai instanta ar putea sa se pronunte, in conformitate cu art 2263 al 3 Cod Civil.
Fac mentiunea ca notarul public poate incheia un act prin care "sa anuleze un contract", cata vreme are acordul partilor, in temeiul art 1246 al 3 Cod Civil.

Alte discuții în legătură

Anulare intretinere la cererea partilor, in speta mama si fiica, ... Mz11 Mz11 Anulare intretinere La cererea partilor, in speta mama si fiica, se poate anula contractul de intretinere daca partile doresc in mod amiabil, tot la notar? ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere geo-oana geo-oana Buna seara.In legatura cu un contract de intretinere cu uzufruct viager facut de mama cu sora mea.Ne-ar interesa daca se poate anula contractul facut la notar ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de donatie imobil ionutserban ionutserban Buna Ziua! Vreau sa stiu daca se poate rezilia un contract de donatie prin acordul partilor implicate. Adica daca Donatorul si Donatarul sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)