Dacă a fost întocmit un act notarial între mamă și unul din copiii ei, pentru că acest copil, în schimbul îngrijirii, să primească toate bunurile și proprietățile mamei, dar această mamă mai are un copil pe care l-am exclus din act, iar aceste bunuri și proprietăți, în urma divorțului nu au beneficiat de partaj, notarul care a întocmit acel document îl poate anula fără costuri, dacă părțile sunt de acord?
Mai adaug faptul că acești copii sunt rezultatul căsătoriilor anterioare, iar proprietățile în discuție, respectiv casa, au fost construite în cadrul acestei căsătorii care a durat 18 ani. Părțile au divorțat de comun acord prin act notarial, dar nu au făcut încă partaj. Este corect acel al doilea act notarial întocmit în favoarea unuia dintre copii, sau este nul de drept?
Vă mulțumesc.
Incetarea contractului in baza acordului partilor si incetarea contractului pentru imposibilitatea fortuita de executare sunt cazuri distincte de incetare a contractului, prevazute de art. 1321 Cod civil.
Daca partile contractului de intretinere prezentat doresc anularea acestuia, trebuie sa mearga in instanta.
Doamnă avocat, nu există un contract de vânzare-cumpărare, proprietatea nu a fost legal împărțită, cum putea acea mamă să semneze un astfel de act, nefiind unică proprietară? Actul e stipulat pe întreaga proprietate. Acel notar nu trebuia să verifice faptul că există un divorț în urma căruia încă nu s-au făcut partaj? Nu este acel act nul de drept? Nu a fost chemat fostul soț pentru acord, casa și bunurile le-au dobândit dimpreună, copii ei nu au drept de moștenitor și asupra părții soțului mamei. În plus, această mamă are două fiice, conform legislației în vigoare, se poate vinde unui copil privându-l pe celălalt de drepturi? Eu știu că nu mai este permis de lege.
V-am raspuns, partile contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere trebuie sa mearga la notar si sa incheie un act in care sa declare ca, de comun acord au hotarat incetarea contractului.
Contractul nu este nul de drept, nulitatea trebuie constatata de instanta .
Notarul era obligat sa verifice cine este proprietarul (proprietarii) imobilului dar si partile aveau obligatia sa prezinte situatia reala.
@Marta B., a scris:
"În plus, această mamă are două fiice, conform legislației în vigoare, se poate vinde unui copil privându-l pe celălalt de drepturi? Eu știu că nu mai este permis de lege. "
Da, un parinte poate sa isi vanda bunurile unui singur copil, legea nu interzice acest lucru.
Trebuie sa stiti ca situatia juridica exacta nu poate fi stabilita decat dupa consultarea actelor, este valabil pentru orice speta.
(1) Contractul de intretinere incheiat pe durata determinata inceteaza la expirarea acestei durate, cu exceptia cazului in care creditorul intretinerii decedeaza mai devreme.
(2) Atunci cand comportamentul celeilalte parti face imposibila executarea contractului in conditii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezolutiunea.
(3) In cazul prevazut la alin. (2), precum si atunci cand se intemeiaza pe neexecutarea fara justificare a obligatiei de intretinere, rezolutiunea nu poate fi pronuntata decat de instanta, dispozitiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauza contrara este considerata nescrisa.
(4) Daca rezolutiunea a fost ceruta pentru unul dintre motivele prevazute la alin. (2) sau (3), oferta de intretinere facuta de debitorul parat dupa introducerea actiunii nu poate impiedica rezolutiunea contractului.
(5) In cazul in care rezolutiunea se pronunta pentru unul dintre motivele prevazute la alin. (2) sau (3), debitorul in culpa nu poate obtine restituirea prestatiilor de intretinere deja executate.
(6) Dreptul la actiunea in rezolutiune se transmite mostenitorilor.
(7) Rezolutiunea contractului de intretinere nu se poate cere pentru motivele prevazute la art. 2.261 alin. (1).
Rezolutiunea trebuie constatata si pronuntata de catre instanta de judecata, aceasta este sanctiunea aplicabila.
Contract intretinere
geo-oana
Buna seara.In legatura cu un contract de intretinere cu uzufruct viager facut de mama cu sora mea.Ne-ar interesa daca se poate anula contractul facut la notar ... (vezi toată discuția)