avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune

Buna ziua! Acum o lună am depus actele la notar pt dezbaterea taxei de succesiune după soț! Am fost căsătorită legitim 45 de ani dar nu am avut copii împreună. Insa soțul a mai fost căsătorit înainte de a ne căsători rezultând din prima căsătorie 2 copii.Am primit de la cei doi copii ai soțului decedat declarație la notar că nu au pretenții la bunuri(un apartament cu doua camere) primind în schimb de la mine fiecare o sumă de bani( fără martori) Când am intrat actele la notar pt succesiune am fost refuzați pe motivul că nu aveam copii după buletin. Întrebarea mea este: Pot intenta succesiunea in instanta? Ce pasi trebuie urmați? Costa mult? Banii care i- am dat copiilor se tine cont de ei? Te executor judecătoresc? La un apartament cu doua camere in valoare de( 130000) care este parte mea ? Copiii nu au fost interesați niciodată de tatăl lor . Nu l- au căutat nu l- au ajutat nici măcar cu un bănuț la cheltuielile de înmormântare. Va rog ajutati- mă !...nu știu ce să fac. Va mulțumesc pentru atenție! O zii plăcută!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:39, 12 Februarie 2020
Pai e cam nasol...Nu prea ati luat-o pe drumul corect.
Renuntarea celor doi copii, nu inseamna ca veti ramane dvs sotie, unic mostenitor.
Prin faptul ca descendentii de gradul 1 au renuntat, la succesiune vor fi chemati descendentii de gradul 2, adica nepotii, copiii copiilor.
Iar daca sunt minori, e si mai complicat pentru dvs. Mai exact, veti mosteni apartamentul impreuna cu nepotii sotului.
Sotul supravietuitor ramane unic mostenitor numai daca defunctul nu mai are niciun fel de ruda, pana la gradul 4 inclusiv.
V-ati grabit la renuntat.
Trebuia sa fi dezbatut mostenirea, sa fi ramas toti trei mostenitori, iar ulterior incheiati cu copiii doua contracte de vanzare pentru cotele lor, achitandu-le ca pret suma convenita, iar cu ocazia asta, ati fi avut si un inscris doveditor al platii.
Buna ziua! Am uitat sa specific:apartamentul l-am cumpărat împreună cu soțul decedat nu era bunul lui .Cum se poate sa fie moștenitori nepoții atâta timp cât părinții nepoților trăiesc? Va mulțumesc! O zii plăcută!
Da, am inteles de la inceput si nu are importanta. Masa succesorala consta in jumatatea sotului din apartament.
Este posibil, pentru ca descendentii (copii, nepoti, stranepoti etc.) pot veni la succesiune in nume propriu.
art.975 Cod civil: "(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător."

Copiii (gradul 1) au renuntat, deci urmeaza nepotii (gradul 2)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei ... Euonline Euonline Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei trei copii voiau sa renunte la dreptul lor in favoarea bunicii, doar ca la notar au fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune just_ea just_ea bunica a murit,fiica ei(mama mea) este singura mostenitoarea si a inceput procedura de succesiune,in privinta imobilului unde a locuit bunica si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Mari44 Mari44 Sant casatorita de 38 ani cu sot deal doilea legitim Impreuna am cumparat un apartament 2 camere Acum 2 ani sotul a decedat. Sotul are doi copiii din prima ... (vezi toată discuția)