Buna ziua,
As dori sa primesc un sfat in urmatoarea cauza:
O persoana ocupa o functie publica de conducere, prin concurs la ANFP, intr-o institutie publica, respectiv de director general, care are in subordine directa 2 directii si 1 serviciu.In cadrul institutiei toate functiile publice de conducere( director general,directorii,sef servicii,sef birou) sunt vacante pe ele aflandu-se interimari.Repet sunt singura persoana numita pe post prin act administrativ urmare organizarii concursului.Institutia se reorganizeaza, functia de director general se desfiinteaza, cele 2 directii si serviciul din subordine raman,dar sunt trecuta pe o functie de executie, in conf cu art 4 al OG 1/2009.Consider ca acesta reprezinta un abuz,intrucat trebuia sa ocup o functie publica de conducere de director,avand in vedere ca ele sunt vacante.Deasemenea, vreau sa intreb daca este cazul sa fac plangere prealabila la instituie, sau sa ma adresez instantei competente de contencios administrativ.Multumesc!
Vezi ultimele modificari ale Legii 188/1999(r2) ale statutului functionarilor publici, cred ca este posibil sa te ,,sunteze,,, ca doar de asta a fost facuta( parca ougr 105/2009!).
Daca in decizia ta de trecere pe functia de executie este scris faptul ca poti contesta actul de numire, atunci fa acest lucru!Daca nu este trecuta posibilitatea contestarii in contencios administrativ , atunci decizia e nula de drept si te poti adresa instantei in vederea constatarii nulitatii!
Te poti adresa ANFP-ului pentru plingere( sesizare!), la institutia angajatoare nu are rost!
Oricum in decizia de numire pe functia de executie , trebuia trecuta la baza legala de emitere a deciziei si avizul ANFP de reorganizare, de desfiintare a postului tau, de numire pe postul asta, articolul din L 188/1999 in baza caruia se face!Are decizia asa ceva?Are avizul de legalitate al juristului? Ca daca nu le are e cam ilegal!
Multumesc mult.in ordinul ministrului spune ca pot contesta la instanta competenta,iar HG, de reorganizare cu siguranta a fost avizata si de ANFP.
Multumesc!
Oricum este necesară îndeplinirea procedurii prealabile (recursul graţios), adică, solicitarea transmisă în scris organului emitent (primar, preşedinte consiliu judeţean sau, după caz, emitenul ..) în sensul revocării sau modificării actului administrativ care vă lezează dreptul legitim. Dacă în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii nu primiţi răspuns în scris sau primiţi un răspuns care vă nemulţumeşte, vă puteţi adresa instanţei de contencios administrativ. În cazul în care vă adresaţi direct instanţei, fără a face dovada îndeplinirii procedurii prealabile, instanţa va respinge ca inadmisibilă cererea Dvs, nu va ajunge astfel să se pronunţe asupra fondului, adică asupra dreptului încălcat.