avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... beneficiez de pensie militara ca jandarm angajat pe ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

beneficiez de pensie militara ca jandarm angajat pe baza de contract 1992-99

In perioada 1992-1999 am fost incadrat ca jandarm angajat pe baza de contract in Ministerul Internelor si Reformei Administrative. am desfasurat activitati si am lucrat in locuri de munca cu conditii speciale pentru care la acea vreme potrivit Decretului nr.247/1977, Decretului-Lege nr.68/1990, beneficiam de un spor de 6 luni la fiecare an lucrat in asemenea conditii. Va rog sa-mi spuneti daca in prezent, cu modificarile acestor legi voi beneficia in continuare pentru stabilirea vechimii in munca in vederea pensionarii. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: se_basti_an70 , utilizator 09:04, 11 Decembrie 2009
Buna ziua !
In conformitate cu legislatia in vigoare nu beneficiati de pensie militara .
In conformitate cu prevederile legii164/2001 actualizata, art. 15, cadrele militare care la data trecerii in rezerva nu indeplinesc conditiile de acordare a unei pensii, dar au o vechime in serviciul militar de cel putin 15 ani, beneficiaza de pensie militara de stat la implinirea varstei de 55 de ani, proportional cu numarul anilor de serviciu militar.
Cu stima !
Sunteti in eroare analizati urmatoarele materiale postate pe site-ul C.N.P. la adresa :
[ link extern ]


Recunoasterea vechimii agentilor ca militari

Colegul nostru Hurmuz Tiberiu, presedintele C.T. CNPde la IJPF GL ridica din nou o problema la care el si unii membri ai organizatiei - agenti de politie - nu au primit raspuns corespunzator de la conducerea profesionala.
Expunem aici problema in vederea observarii si a altor opinii, dupa care, noi vom inainta o adresa la DGMRU pentru a lamuri aceste aspecte.
Pe colegii care au cunostinte in domeniu si doresc sa contribuie la solutionarea pozitiva a acestei probleme ii rog sa/si posteze opinia aici, sau direct pe mesaj privat, e-mail, etc.
***
IN ATENTIA MEMBRILOR SI A
BIROULUI EXECUTIV CENTRAL AL C.N.P.
Avand in vedere numarul mare de solicitari ale agentilor politiei de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati, proveniti din randul m.a.b.c. care ne semnaleaza faptul ca exista o situatie dezavantajoasa pentru ei in ceea ce priveste perioada desfasurata ca angajat al structurilor M.A.I. inainte de a deveni agenti de politie, supunem discutiei si analizei membrilor C.N.P. acest aspect dupa cum urmeaza:
1. In conformitate cu Legea 179/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, politistii beneficiaza de pensii de serviciu pentru limita de varsta, daca au implinit varsta de 55 ani si au o vechime in serviciu de minimum 25 ani, din care efectiv ca politist sau militar 15 ani;
2. Ordinul M.A.I. nr. 314/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 179/2004, precizeaza la articolul 18, ca se considera vechime in munca ca r0;militarr1; si perioada desfasurata in calitate de militar angajat pe baza de contract pana la data de 01.12.1999.
Din analiza prevederilor legale sus mentionate, se desprinde situatia nefavorabila prin care, pentru perioada 01.12.1999 - pana la trecerea in corpul agentilor de politie, cei in cauza nu beneficiaza de recunosterea perioadei sus mentionate la calculul pensiei ca «militar».
In actualele conditii de permanenta incertitudine, mai ales pentru actualele si viitoarele frontiere interne precum si pentru valoarea neta a pensiei de serviciu consideram ca este necesara intreprinderea unor masuri pentru remedierea acestei situatii. Asa cum respectivul m.a.b.c. a lucrat inainte de anul 1999 si i se recunoaste vechimea in munca ca militar, acesta a desfasurat cel putin aceeasi activitate si dupa anul 1999, ba chiar cu o intensitate sporita avand in vedere transformarea institutiei Granicerilor in institutia Politiei de Frontiera, ce a necesitat schimbari profunde si eforturi sustinute in ceea ce priveste modul de pregatire si actiune.
Trebuie sa fim constienti cu totii ca este normal sa primesti aceleasi drepturi pentru aceleasi conditii de munca in cadrul ministerului nostru. Altfel ne putem trezi maine poimaine cu fel de fel de modificari legislative care sa aduca atingere unor drepturi indreptatite ale politistilor.
Speram ca prin acest articol sa aducem in dezbaterea membrilor C.N.P. si in atentia Biroului Executiv Central, una din problemele care de fapt a mai fost trimisa spre rezolvare conducerii centrale si din pacate inca nu si-a gasit rezolvarea.
***
Nota vicepresedinte Asofronie C.:
Impreuna cu presedintele comisiei MRU vom verifica prevederile legale incidente la situatia prezentata si apoi vom inainta o adresa la D.G.M.R.U. - M.A.I. pentru clarificari, eventual dupa raspuns, solicitarea unei modificari a OMAI 314/04.


S-a inaintat o noua adresa la DGRU cu nr. 477031/15.07.2009

"Supunem atenţiei dumneavoastră situaţia dezavantajoasă instituită prin pct. 4.2 lit. rcr1; şi 10 din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 314/30.07.2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor faţă de poliţiştii care în decursul carierei lor şi-au desfăşurat activitatea şi în calitate de militari angajaţi pe bază de contract după data de 01.12.1999.
În baza acestor prevederi, perioada în care un militar angajat pe bază de contract şi-a desfăşurat activitatea în structuri din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale înainte de 01.12.1999 îi este recunoscută ca fiind vechime în serviciu ca militar, dar nu şi perioada în care acesta a desfăşurat aceeaşi activitate şi după 01.12.1999, până la trecerea în corpul agenţilor de poliţie. Apreciem că această activitate a cunoscut după această dată chiar cu o intensitate sporită având în vedere transformarea instituţiei Grănicerilor în instituţia Poliţiei de Frontieră (pentru că majoritatea poliţiştilor la care ne referim provin de la această instituţie), ceea a necesitat schimbări profunde şi eforturi susţinute în ceea ce priveşte modul de pregătire şi acţiune, pentru a face faţă cerinţelor impuse pentru aderarea la Uniunea Europeană, la care aceştia au contribuit din plin.
Art. 18 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor prevede că rVechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care persoana în cauză [r30;] a avut calitatea de militarr1;. De asemenea, în art. 27 (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor se arată că rLa încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, poliţiştii beneficiază pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar...r1;.
Faţă de acestă reglementare, la pct. 17.1 din Normele metodologice r11; Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. S/629 din 30.09.2008, în aplicarea O.G. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, perioada invocată este inclusă în vechimea ca militar în mod corect şi echitabil, după cum urmează:

rPrin vechimea efectivă ca militar se înţelege perioada cât poliţiştii au făcut parte din cadrele militare în activitate, au îndeplinit serviciul militar în termen sau cu termen redus, au fost studenţi sau elevi ai unei instituţii militare de învăţământ pentru formarea ofiţerilor/maiştrilor militari/subofiţerilor, au fost militari angajaţi pe bază de contract, soldaţi şi gradaţi voluntari, concentraţi, mobilizaţi sau în prizonieratr1;.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm să depuneţi diligenţele necesare ca să fie eliminată sintagma rpână la 01.12.1999r1; din conţinutul pct. 4.2 lit. rcr1; şi 10 din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 314/30.07.2004, pentru corelare şi tratament legislativ şi financiar egal a acestei situaţii şi în actele normative interne referitoare la pensionarea poliţiştilor."


Situaţia afectează un număr mare de persoane care avut calitatea de militar angajat pe bază de contract şi după 01.12.1999 până la dobândirea calităţii de agenţi şi ofiţeri de poliţie, funcţionari publici cu statut special, civili, dată de la care li se ia din nou în considerare vechimea, după o perioadă lipsă, deşi respectivele persoane au continuitate în cadrul ministerului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aceeasi activitate in munca desfasurata dar incadrari diferite se_basti_an70 se_basti_an70 Buna seara. Va rog sa-ma indrumati si pe mine ce sa fac vizavi de urmatoarele aspecte:Doresc sa ies la pensie anticipata partiala in conformitate cu ... (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata partiala a politistilor tudu tudu Stimata doamna/omnule avocat Ma numesc Bour Tudorel, sunt din Bacau, str. Republicii nr. 1, sc. F, ap. 11, am fost politist, am 40 ani, iar in present sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala in mai borcanm borcanm Sunt ofiter activ in cadrul MAI si institutia in care lucrez se desfiinteaza. Pot solicita pensie anticipata partiala daca am vechime in sistem de 18 ani + 3 ... (vezi toată discuția)