Recent, angajatorul meu a adăugat o politică nouă la Regulamentul de Ordine Interioară, după cum urmează:
”Amazon își rezervă dreptul de a inspecta locația dvs. aprobată de muncă la domiciliu, pentru a asigura conformitatea cu așteptările prezentate în cuprinsul acestei politici. Asociații vor primi o notificare cu cel puțin 24 de ore înainte de inspecție. Semnând această politică, vă recunoașteți acordul de a vă fi inspectată locația de muncă la domiciliu de către Angajați și/sau Personal autorizat Amazon.”
Are voie angajatorul meu să vină să-mi inspecteze casa? Cum pot să-i împiedic să adauge fix bucățica asta de text la regulament? Mi se pare abuzivă și sunt curios cât de legală este.
Codul Muncii
Art. 245
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Codul Muncii
art.109
Contractul individual de muncă la domiciliu se încheie numai în formă scrisă şi conţine, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) precizarea expresă că salariatul lucrează la domiciliu; b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său şi modalitatea concretă de realizare a controlului;
c) obligaţia angajatorului de a asigura transportul la şi de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează.