avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune donatie

Bună ziua,

În urma succesiunii, pot dona fiicei mele partea care mi-a revenit mie din moștenire, in calitatea mea de moștenitor ?
Menționez că am poprire pe conturi și nu pot deveni proprietar.

Este posibilă astfel o donație ?

Mulțumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 17:39, 19 Februarie 2020
Este posibila o asemenea donatie, presupunand ca dreptul de proprietate asupra bunurilor este intabulat, puteti dona imediat ce ati dezbatut succesiunea (si, deci, in calitate de mostenitor, ati devenit proprietar).
Daca doriti, in schimb, sa nu deveniti proprietar deloc si, deci, sa nu fie nevoie sa ii donati fiicei dvs care, in schimb, ar putea sa mosteneasca direct la bunicul/bunica sa (daca este vorba despre succesiunea dupa parintii dvs, nu ati mentionat), ati putea renunta la mostenire. Aveti frati sau surori?
Multumesc pentru răspuns!

Da, este vorba despre o succesiune după părinți. Am încă o soră.
In cazul acesta, daca ati fi renunta la mostenire, sora dvs ar mosteni tot, aceasta indepartand-o de la mostenire pe fica dvs - deci asta nu este o solutie decat in cazul in care sunteti sigura ca ar accepta ca ulterior sa doneze fiicei dvs partea ce vi s-ar fi cuvenit.
Creditorul poate cere revocarea donației, dacă donați moștenirea fetei dumneavoastră. Donația nu este nicidecum o soluție să puneți la adăpost bunurile moștenite.

Dacă aveți calitatea de debitor și este în derulare o executare silită, donația se revocă prin instanța de judecată la cererea creditorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie delicata in familie... Gabriela_84 Gabriela_84 Buna ziua, am in familie urmatoarea speta; Bunica mea este batrana si bolnava si apartamentul in care sta este trecut printr-un act surorii mele dupa ce ... (vezi toată discuția)
Părinții mi-au propus să treacă imobilul lor pe numele meu, pentru a evita ca tatăl vitreg să fie moștenit de o fiică naturală, nerecunoscută de el. ce acte trebuie să facem? jhonny60 jhonny60 Părinții mi-au propus să treacă casa pe numele meu.Mama s-a recăsătorit când aveam 8 ani și fiind singur la părinți în familia mea,am decis sa facem ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)