În urma succesiunii, pot dona fiicei mele partea care mi-a revenit mie din moștenire, in calitatea mea de moștenitor ?
Menționez că am poprire pe conturi și nu pot deveni proprietar.
Este posibila o asemenea donatie, presupunand ca dreptul de proprietate asupra bunurilor este intabulat, puteti dona imediat ce ati dezbatut succesiunea (si, deci, in calitate de mostenitor, ati devenit proprietar).
Daca doriti, in schimb, sa nu deveniti proprietar deloc si, deci, sa nu fie nevoie sa ii donati fiicei dvs care, in schimb, ar putea sa mosteneasca direct la bunicul/bunica sa (daca este vorba despre succesiunea dupa parintii dvs, nu ati mentionat), ati putea renunta la mostenire. Aveti frati sau surori?
In cazul acesta, daca ati fi renunta la mostenire, sora dvs ar mosteni tot, aceasta indepartand-o de la mostenire pe fica dvs - deci asta nu este o solutie decat in cazul in care sunteti sigura ca ar accepta ca ulterior sa doneze fiicei dvs partea ce vi s-ar fi cuvenit.
Creditorul poate cere revocarea donației, dacă donați moștenirea fetei dumneavoastră. Donația nu este nicidecum o soluție să puneți la adăpost bunurile moștenite.
Dacă aveți calitatea de debitor și este în derulare o executare silită, donația se revocă prin instanța de judecată la cererea creditorului.