Buna,
Am si eu nevoie de putin ajutor din partea voastra. Eu am terminat facultatea in luna iulie 2009 si am luat si licenta.Acum lucrez la un depozit de materiale de constructii,unde sunt angajata din 01.02.2009. De cand am terminat facultatea si pana sa ma angajez nu am lucrat, deci nu am avut nici un venit impozabil. In data de 05.10.2009 am fost obligata de patron sa-mi dau demisia si sa-mi fac o intreprindere individuala. Am semnat un contract de prestari servicii (de colaborare) cu firma la care am fost angajata, apoi a trebuit sa merg la Casa de Pensii sa fac un contract cu ei si acum platesc la ei o suma de 50 lei. La fel si cu Casa de Asigurari de Sanatate, m-am dus la ei cu actele firmei si mi s-a spus ca este obligatoriu sa platesc retroactiv pentru perioada in care eu nu am avut nici un venit (de la terminarea facultatii si pana la prima angajare).
Nedumeririle mele sunt:
-chiar este obligatoriu sa platesc acele contributii retroactiv daca eu nu am avut nici un venit in perioada aceea? (am citit legea, dar mi se pare tare intortocheata si nu inteleg nimic din ea)
-daca voi ramane insarcinata cat de curand si platesc in continuare la Casa de Asigurari de sanatate, voi putea beneficia de indemnizatia de maternitate?
-in varianta in care se vor face reduceri de personal si voi fi disponibilizata si eu, raman gravida, dar platesc in continuare contributia respectiva, am sanse sa primesc cei 600 de lei?
Va rog mult sa-mi da-ti un raspuns concret. Sper ca nu v-am plictisit cu acest mesaj lung, dar am vrut sa aveti toate datele pentru a-mi da un raspuns.
Multumesc anticipat celor care ma vor ajuta si pe mine.
Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa realizati venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.Daca dv. platit ca PFA contributii de asigurari sociale si impozit pe veniturile realizate beneficiati de indemnizatie avindu-se in vedere, daca este cazul si perioada lucrta cu contract de munca daca este cqazul.Oricum nu puteti lua mai putin de 600 lei lunar
Multumesc mult pentru raspuns, dar mai am o singura nelamurire neclarificata: in cazul in care se vor face disponibilizari la firma la care lucrez, se va rezilia Contractul de colaborare pe care l-am semnat cu firma de constructii, deci eu nu voi mai avea nici un venit impozabil, dar voi continua sa platesc contributia la Casa de asigurari de sanatate ca si persoana fizica, voi mai beneficia de indemnizatia de maternitate?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Pentru CIC (concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani) aveti nevoie de venituri profesionale impozabile timp de 12 luni anterioare nasterii (in fiecare luna, venit oricat de mic). Plata la sanatate ca persoana fizica nu va ajuta.
Pentru indemnizatia de maternitate (pre-postnatal 126 de zile) este suficient sa aveti platita contributia de 0.85% pentru indemnizatii si concedii la casa de sanatate (nu stiu cu cat timp inainte trebuie sa incepeti plata pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, intrebati la casa de sanatate).
Prenatalul se considera perioada asimilata celor 12 luni anterioare nasterii (adica se considera venit impozabil).