avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere al doilea copil, nascut inainte ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere al doilea copil, nascut inainte ca primul sa implineasca 2 ani

Buna seara,

Am cautat in forum, si nu ne-am lamurit referitor la modul de calcul al indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doile copil.

Situatia noastra concreta:
- primul copil este nascut in 28 Iulie 2008 (deci sotia beneficiaza de CIC pana in data de 28 Iulie 2010 - 85% din salariul ei inainte de nastere)
- am aflat de curand ca asteptam al doilea copil, care se va naste in jurul datei de 17 Iulie 2010 (deci inainte de implinirea celor 2 ani de CIC pentru primul copil)

Nelamurirea noastra este legata de modul de stabilire a noii indemnizatii:
- se continua cu aceeasi indemnizatie ca si in cazul primului copil?
- va primi 85% din indemnizatia primului copil?
- va primi 600 RON ?

Conform articolelor gasite pe site, toate 3 variantele sunt posibile, asa ca va rugam sa ne lamuriti care este varianta "corecta".

Multumim mult.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 07:31, 14 Ianuarie 2010
Pentru al doilea copil va primi 85% din indemnizatiia primului copil dar nu mai putin de 600 lei
top dan a scris:

Pentru al doilea copil va primi 85% din indemnizatiia primului copil dar nu mai putin de 600 lei

Indemnizatia e venit supus impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003?
Ma abtin sa comentez sfaturile de mai sus. Va redau paragraful din Normele metodologice ale OUG 148/2005, care va va lamuri.
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil.
Indemnizatia nu se impoziteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere al doilea copil ardnaxela ardnaxela Buna ziua, Am o mare problema .Sunt insarcinata cu al doilea copil si voi naste la aprox. o luna dupa incheierea concediului de crestere a primului ... (vezi toată discuția)
Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina cic pentru primul copil - firma in insolventa juridica Ramona2010 Ramona2010 Buna ziua, ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil. Firma la care am lucrat se afla in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru al doilea copil tibiszakacs tibiszakacs Buna ziua. Cautand prin toate forumurile legate de acest subiect nu am reusit sa aflu adevarul, si anume, care este indemnizatia pentru al doilea copil in ... (vezi toată discuția)