Buna! Cine poate sa ma informeze in ce cazuri se poate ataca si anula contractul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager facut intre mama mea, care a decedat, si o nepoata ?
art. 845 Cod civil instituie o prezumtie de gratuitate in privinta unor acte in aparenta cu titlu oneros. Astfel, mostenitorii rezervatari (tu, fiind descendent, esti mostenitor rezervatar), pot invoca aceasta prezumtie de gratuitate in cazul in care defunctul a instrainat cu titlu oneros sub rezerva uzufructului, un bun in favoarea unui succesibil in linie dreapta. Daca nepoata de care vorbesti e fiica surorii sau fratelui tau e astfel de succesibil. o conditie esential a invocarii acestei prezumtii este ca vanzarea sa se fi facut unui succesibil in linie dreapta.
Poti sa dovedesti caracterul gratuit cu orice mijloc de proba, martori, acte.etc
Daca reusesti sa dovedesti ca a fost vorba de o donatie deghizata, valoarea bunului astfel instrainat va fi adusa la mostenire si se va imparti intre voi.
Multumesc pentru raspuns, insa nu stiu ce sanse am daca martorii ce ar putea fi sunt rude care nu vor sa fie amestecate in asa ceva, iar actele toate le detine celalalt frate( absolut toate ). :(Multumesc anticipat daca cineva mai ma poate sfatui ce sa fac.
Am postat acest subiect de mult timp si sunt in aceeasi situatie de atunci deoarece am fost dezarmat de multe pareri care s-au exprimat ca este foarte greu de dovedit caracterul gratuit al c/v dintre mama mea si nepoata, cu scopul oneros de a ma indeparta pe mine de la mostenire. La fel si actionarea in judecata fiind probabil foarte f. costisitoare financiar, si mizand pe toate acestea, ei au vandut intre timp imobilul fara ca sa ma despagubeasca cat de putin. De aceea mai astept pareri si idei.