buna ziua! am citit discutia cu acelasi titlu ... pentru ca ma aflu intr-o situatie similara...inca nu mi-au cerut sa semnez un astfel de document,insa am fost anuntati,atat eu cat si colegii mei(suntem o echipa de 19 persoane),ca din ianuarie proiectu pe care lucram se va incheia...astfel incat va trebui sa lucram pe alte proiecte ,de nivel inferior si in consecinta cu un salariu mai mic.MULT MAI MIC!JUMATATE din valoarea actuala!OK ,am inteles ca nu trebuie sa semnez actul aditional,dar ce se intampla mai departe? angajatorul va desfiinta locul de munca.dar in cazul acesta angajatul nu are drept de somaj? si daca da, angajatorul mai poate angaja pe acelasi loc de munca care fusese desfiintat???
Da, in cazul disponibilizarii conf.art 65 codul muncii, aveti dreptul la somaj iar firma nu are dreptul sa reinfiinteze acel post decat peste 9 luni, dar poate angaja pe alte posturi...
1. Modificarea CIM se face numai in temeiul legii si a normelor legale conexe, prin act aditional, semnat de catre ambele parti.
2. Daca desfiinteaza postul, pe cale de consecinta va concedia angajatul care are dreptul la salarii compensatorii, plata salariului datorat, CO neefectuat, etc. inclusiv dreptul la somaj.
3. Timp de minim 3 luni nu are voie sa angajeze pe acelasi post, doar daca este chemat in acest sens vechiul angajat.
Sunt in asentimentul celor doi colegi care v-au facut o explicitare destul de exacta a optiunilor dumneavoastra si a optiunilor si actiunilor pe care trebuie sa le intreprinda angajatorul dumneavoastra. Am o singura observatie si anume ca daca nu sunteti concediat in cadrul unei concedieri colective, angajatorul poate reanfiinta postul desfiintat si in consecinta sa angajeze pe altcineva pe acel post imediat dupa expirarea termenului de contestare a deciziei de concediere (30 zile).