buna ziua.am fost trimis de ieri acasa cu decizia ca o sa intru in somaj .patronul nu imi mai da nici bonurile de masa si nici banii.ce pot face impotriva lui?as vrea sa stiu daca am vreo sansa pe , penal
Nu pe penal ci la tribunal, sectia litigii de munca.
Fiind litigiu de munca este scuti de taxe.
Aveti la dispozitie aceasta cale. Termenul in care puteti depune contestatia este de max 3 ani de la data nasterii dreptului, adica de cand v-a concediat si nu v-a dat banii.
Eu zic sa nu mai pierdeti timpul si sa dati firma in judecata.
Daca aveti un proces bazat doar pe acte puteti termina si la primul termen de judecata daca nu cere amanare firma.
Va puteti angaja avocat pt ca firma va fi obligata si la plata cheluielilor ocazionate de proces.
Succes.
Patronul este obligat sa va dea un preaviz cu 20 zile (daca nu exista alt termen in CIM) inainte de comunicarea deciziei de desfacere a contractului individual de munca si apoi sa va comunice decizia de incetare a raporturilor de munca. Termenul de contestare a deciziei de incetare a raporturilor de munca (indiferent de temeiul de drept) este de 30 de zile de la comunicarea acesteia si contestatia se face la Tribunal. Pentru solicitarea drepturilor salariale termenul este de 3 ani. Puteti face si o sesizare la ITM.