Buna seara. Am o problema. Tata a murit pe 6ianuarie 2020. Mama s-a dus la 2 firme diferite de notariat, iar primul avocat i-a spus ca s-a dat o lege noua care zice ca succesiunea se poate face abia dupa un an de la deces. Al doilea a spus ca dupa 6 luni de la deces. Pana la urma cand se poate face succesiunea? Am de inchis 2 conturi bancare pe numele tatalui si de trecut masina de pe numele lui pe al meu. Va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Va multumesc!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Succesiunea o puteti dezbate cand doriti dvs. Însă, daca se împlinesc 2 ani de la deces, în afară de taxele notariale, veti avea de achitat în plus și un impozit către stat de 1% din valoarea masei succesorale. Deci va costa mai mult.
1 an este termenul de opțiune succesorala, în care moștenitorii ar trebui să opteze in sensul acceptariii sau renunțării la mostenire. Dacă moștenitorii totusi nu dau niciun fel de declarație de acceptare sau renunțare, în practică, se consideră că au acceptat succesiunea tacit prin preluarea, folosinta și administrarea bunurilor. Cu toate acestea, sunt familii unde se dorește excluderea anumitor moștenitori, invocandu-se faptul că nu si-au exercitat dreptul de opțiune succesorala in decurs de un an. Ca atare, sunt străini de succesiune.
De aceea, unii notari prefera sa dezbată succesiunile după un an de la deces,pentru a fi siguri că undeva nu mai exista si alti moștenitori omisi/ascunși.
6 luni era termenul de opțiune succesorala in vechiul Cod civil. Ceea ce nu e cazul aici.