avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sistare stare de indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sistare stare de indiviziune

În urma decesului bunicii și a tatălui meu ( mama, fiu, 2014 ), în anul 2015 am facut succesiunea între mine și bunicul meu ( la vremea respectivă eram minoră ) și fiecăruia ne-au revenit cotele aferente ( bunicului cel mai mare, aprox. 70% ).
În primăvara anului 2019, el a părăsit domiciliul, mutându-se la o nepoată din unui frate de-al lui. Spun părăsit pentru că a plecat fără ca eu să știu sau să fiu anunțată.
La începutul acestui an, in feb 2020, în anumite împrejurări, am constatat ca el a depus la tribunal un dosar, in care cere “partaj bunuri comune/ lichidarea regimului matrimonial sistare stare de indiviziune”. Cred că acesta nu este un lucru bun și că se urmărește altceva din partea rudelor îndepărtate și nu știu ce mi s-ar putea întâmpla.
Menționez că, acum am 22 de ani, sunt studentă, iar bunicul meu are 92 de ani, nu mai are alte rude de gradul 1, iar starea lui de sănătate fizică, dar mai ales psihică este foarte gravă cu antecedente vechi dovedite medical.
Nu cred ca, această nepoată este curatorul lui deoarece aș fi găsit într-un dosar la tribunal.
Eu cred că această nepoată, înafară de faptul că, a profitat de venitul lui (pensia) care este mare, acum îl manipulează ca să obțină partea lui de casă, nepermițându-mi să iau legătura cu el.
Vă rog, dacă puteți, să mă sfătuiți ce să fac, ce mă așteaptă!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:54, 9 Martie 2020
Va asteapta partajul cu bunicul, pas care era inevitabil oricum și care era bine să îl fi făcut imediat atunci, în 2015.
Puteti sa îl încheiati amiabil, la notar sau pe cale judecătorească.
În orice caz, exista 3 variante:
- împărțiți efectiv bunurile
- dvs luati tot și îi achitați bunicului o sulta
- bunicul ia tot și va achita dvs o sulta.
În toate variantele, nu ieșiți în pierdere.

raluk0207 a scris:

Va asteapta partajul cu bunicul, pas care era inevitabil oricum și care era bine să îl fi făcut imediat atunci, în 2015.
Puteti sa îl încheiati amiabil, la notar sau pe cale judecătorească.
În orice caz, exista 3 variante:
- împărțiți efectiv bunurile
- dvs luati tot și îi achitați bunicului o sulta
- bunicul ia tot și va achita dvs o sulta.
În toate variantele, nu ieșiți în pierdere.

Prin succesiune s-au stabilit cotele- eu 30% si bunicul 70%. Mai trebuie facut si partaj?
Da. Fiindcă acele cote sunt ideale și abstracte.
De unde stiti exact unde se situează cota dvs?
De aceea se face partajul.

raluk0207 a scris:

Da. Fiindcă acele cote sunt ideale și abstracte.
De unde stiti exact unde se situează cota dvs?
De aceea se face partajul.

Am inteles! Va multumesc frumos!
probabil ca bunicul i-a cedat sau are de gand sau mai degaraba a fost convins sa ii dea nepoatei partea sa si vor sa iasa din indiviziune, iti da sulta pt cei 30% si gata, raman ei cu toata casa.
Daca bunicul e titularul actiunii de partaj e inca proprietar, ar trebui sa ceri punerea lui sub interdictie, asa nu va mai putea semna acte de instrainare ca sa te lupti apoi sa le anulezi.
Asta ca sa te asiguri ca partea bunicului iti va reveni prin mostenire cand va fi cazul, pt ca tu esti singurul mostenitor al lui.

mergei de urgenta la un avocat, sa vada ce e cu dosarul ala .
In mod normal daca exista o cerere de partaj, trebuie sa primesti citatie si vezi cine si ce vrea exact.

Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde ? ed2oiu ed2oiu Sal, bunicul are un apartament pe care s-a facut succesiunea (in urma decesului bunicii) intre el si cele doua fete.Acum el ar vrea sa vanda dar una dintre ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Problema este asa: bunica mea proprietara, bunic decedat! avea doi ... CristinaP90 CristinaP90 Problema este asa:Bunica mea proprietara,bunic decedat!Avea doi copii Tatal meu si sora lui.Tatal meu a decedat inaintea bunicii.Am ramas eu si mama (fiind ... (vezi toată discuția)