avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... statutul asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

statutul asociatiei de proprietari

De multe ori s a incercat rezolvarea pe acest forum a acestuia , drept pentru care revin cu urmatoarea situatie :
In adunarea generala care a avut loc acum cateva zile , pe ordinea de zi a fost si modificarea statutului asociatiei de proprietari si a acordului de asociera conform legii nr . 196 / 2018 .
Prezenta a fost sub numarul precizat la articolul nr 21 a acestei legi , dar sa zicem ca nu acesta ar fi necazul ci faptul ca s a prezentat un tabel cu semnaturi daca sunteti sau nu de acord cu modificarea statutului .
Din declaratiile presedintelui ar fi fost de acord aproximativ 60 % din numarul proprietarilor si mentionez faptul ca nu a fost prezentata o copie a statutului macar pentru a sti ce semneaza .
Daca citim cu atentie articolul 21 ( 1 ) din aceasta lege unde se precizeaza clar ca modificarile se iau in cadrul adunarii generale cu acordul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor si nu pe tabele fara o dezbatere unde pot avea loc unele completari
Pentru ca nu imi este clar acest lucru , dores un raspuns la urmatoarele intrebari :
1. Sa procedat corect in acest caz fara o dezbatere si fara o cunoastere a continutului statutului ? daca da , va rog precizati
2. V a fi de acord judecatorul cand i se v a prezenta probabil procesul verbal de sedinta unde probabil ( spun probabil ca la sfarsitul sedintei nu s a citit procesul verbal ) se precizeaza prezenta care a fost mult sub numarul precizat de respectivul articol ?
Mai fac precizarea ca acest tabel contine :
- nr apartament
- numele si prenumele
- sunteti sau nu de acord
- semnatura
Asi dori un raspuns cat mai clar si legal si pentru ca sunt si avocat pe forum , poate aflam si parerea domniilor lor
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 14:55, 10 Martie 2020
1-Actuaizarea statutului asociatiei de proprietari este o obligatie legal prevazuta de legiuitor in disp L nr 196/20018 si nu este conditionata de acceptul sau acordul locatarilor
2-Legal,se aduce la cunostiinta proprietarilor continutul statutului anterior convocarii adunarii generale ,astfel incat daca se apreciaza util si necesar sa se poata opera modificari si completari
3-
Prezenta a fost sub numarul precizat la articolul nr 21 a acestei legi , dar sa zicem ca nu acesta ar fi necazul

Legiuitorul a impus conditia ca pentru desfasurarea adunarii generale sa existe cvorum
Nu s-a intrunit cvorumul necesar 50%+1 ,se consemneaza in procesul verbala la adunarii si se dispune termen pentru convocarea adyunarea generala reconvocata
In situatia in care in nu s-a intrunit cvorumul dar a fost continuata adunarea generala,daca judecatorul este atent la detalii si la datele consemnate in PV poate constata inexistenta cvorumului dupa semnaturile participantilor si poate respinge cererea asociatiei de proprietari
,
ynocentta
Daca este sa ne luam dupa DEX , a actualiza = a face sa devina actual, a modifica = a schimba aspectul , forma sau continutul .
Dar nu aceasta este problema , spuneti dumneavoastra ca actualizarea statutului nu este conditionata de acceptul sau acordul locatarilor ,dar este o obligatie legala conform legii nr. 196 / 2018
Da si legea spune la art. 21 alin 1 : " pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere , in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari este necesar acordul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor din condominiu "si la alin 2 se precizeaza ca aceste modificari si / sau completari trebuiesc sa fie motivate ( si aici ma gandesc la aceasta lege ) si aprobate prin hotarare a adunarii generale si nu cum au procedat prin acele tabele cu sunteti sau nu de acord cu modificarea statutului
Spune ti va rog ce articol de lege prevede ca anterior adunarii generale sa fie adus la cunostiinta proprietarilor continutul , ar fi bine sa se procedeze asa , doar art. 49 alin ( 6 ) se specifica ca , proprietarii au acces cu cu cel putin 3 zile inainte de adunarea generala sa solicite orice document de pe ordinea de zi ( acest lucru se intampla numai de cine stie acest amanunt ) .
Este vina mea ca nu am mentionat faptul ca adunarea generala a fost reconvocata si poate acum raspunsul la cele doua intrebari va fi altul
De ce insist pe aceasta tema , a mai fost pe forum aceasta problema dar nu s a rezolvat si uite ca m am lovit eu de ea .
Oricum eu va multumesc si astept in continuare raspuns
O zi buna va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membru sau nu al asociatiei? AndreiMusat30 AndreiMusat30 Buna seara, In primul rand imi cer scuze daca s-a mai intrebat deja, am cautat dar nu am gasit nimic asemanator. Acum 1 an de zile am cumparat un apartament ... (vezi toată discuția)
Cand si cum intra in legalitate statutul modificat al asociatiei ... eugarizan eugarizan Cand si cum intra in legalitate statutul modificat al asociatiei de proprietari (vezi toată discuția)
Ședința generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 In convocatorul de ședința a adunării generale a proprietarilor este precizat următorul aspect: - in caz de neprezentare a mai mult de 50+1 in vederea ... (vezi toată discuția)