avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa imi recuperez avansul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa imi recuperez avansul?

Buna ziua,
Am dat un avans in iunie 2019 pentru o mobila din lemn, stiind ca pretul va fi in jur de 3200 euro, cu mici modificari, stabilind termenul de finalizare in septembrie, octombrie 2019. Avansul a fost de o mie de euro, dar mi a facut factura pe jumatate in lei, mentionand ca nu poate incasa cash mai mult. Omul a fost tot ocupat, nu mi a facut proiectul cu dimensiunile exacte pana anul acesta in luna Februarie, ca ulterior sa mi spuna ca pretul mobilei este de 5000 euro. Clar m am socat, i am spus ca e mult pentru mine, am incercat sa negociez dar nu am ajuns decat la o varianta de 3900 cu un lemn mai subtire decat palul, drept pentru care am refuzat propunerea si mi am cerut avansul inapoi dar nu doreste sa l inapoieze. Am conversatia cu el pe whatsapp, cand mi am dat seama ca nu doreste sa inapoieze avansul, am inregistrat convorbirile.
Sanse banuiesc ca sunt sa i recuperez, pentru faptul ca el nu mi a facut in prealabil oferta de pret exact, acord gdpr nu am semnat pentru prelucrarea datelor la facturare, factura mi a facut pe jumatate..
Ce imi recomandati sa fac?
Să înțeleg că nu ați încheiat niciun contract? De unde reiese că prețul convenit între părți este cel de 3.200 euro? De unde rezultă ce tip de mobilă trebuia făcută, care este tipul de material etc.? Doar din conversații? Dacă totul se rezumă la înțelegeri verbal, iar ca înscris aveți doar factura, dacă puteți dovedi că termenul de livrare era în octombrie 2019, puteți să-i cereți înapoi banii, plus penalități de întârziere (dobânda legală). Dacă nu vrea pe cale amiabilă să se rezolve problema, formulați plângere penală.
Intelegerea a fost doar verbala. In urma conversatiei telefonice pot dovedi ca i am dat un avans, ca am stabilit termenul in toamna anului trecut, ca pretul a fost in jur de 3200 euro; a fost o discutie amiabila cu persoana in cauza.
A incercat sa ma convinga sa imi faca mobilierul dintr un material mai ieftin si mai subtire. La inceput discutia a fost pe un material bun, stejar, mi a aratat mobilier facut de el, ulterior s a ajuns la frasin, tei si foarte subtire.
Inregistrarea telefonica nu am facut o intentionat, am o aplicatie care o folosesc in interes de serviciu, daca uit ceva din cele spuse de client, ascult convorbirea, dar existand discutii in contradictoriu, m am gandit sa trimit conversatia pe mail sa o am drept dovada pentru a evita pierderea banilor.
Ca urmare, primul pas m am gandit sa il fac la protectia consumatorului.

Multumesc de raspuns!
O zi placuta!
Dacă aveți factura și dovada plății (înscrisuri) puteți recupera banii, dacă totul a fost verbal, iar banii i-ați dat fără acte, atunci numai o plângere penală v-ar putea oferi dovezile necesare recuperării avansului.
Stimata doamna,

Daca detineti o factura fiscala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea recuperaii avansului remis.

Daca a survenit o simpla intelegere verbala , puteti sa depuneti o plangere penala.

In baza actelor de cercetare penala, ca inscrisuri, va puteti adresa instantei civile, pentru a recupera suma de bani remisa, cu titlu de avans.

In prealabil litigiului, puteti transmite o notificare, prin avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In 2019 am dat un avans pentru o mobila de bucatarie de 1850 ... marya17 marya17 In 2019 am dat un avans pemtru o mobila de bucatarie de 1850 lei, unui individ de pe olx am siprimit si chitanta! Mobila trebuia sa fie livrata in 2-3 sapt! Nu ... (vezi toată discuția)
Abuz de încredere/înșelăciune? Jwjwj Jwjwj Bună ziua , am și eu o problemă și as avea nevoie de un sfat avizat! În urma cu dlcateva luni în timp ce cautam în online o firma care realizează ... (vezi toată discuția)
Lipsa conformitate mobilier adriana7373 adriana7373 Buna ziua, In urma cu aproximativ o luna am încheiat un contract cu un producător de mobilier la comanda + i-am achitat o factura de avans, 50% din valoarea ... (vezi toată discuția)