avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... biletul la ordine
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

biletul la ordine

as vrea sa stiu, daca ma poate ajuta cineva, daca intr-adevar in cazul biletelor la ordin nu exista raspundere penala si daca exista vreun text de lege care sa sprijine aceasta opinie
Cel mai recent răspuns: QTPie , utilizator 13:31, 11 Decembrie 2009
Nu exista raspundere penala, fiind sanctionate penal numai emieterea de CEC-uri fara acoperire - art.215 allin.4 cod penal si art. 84 din Lgea nr.59/1934.
Este greu de incadrat emiterea de Bilete la Ordin fara acoperire la infractiunea de inselaciune.
bioenergeta a scris:
Nu exista raspundere penala, fiind sanctionate penal numai emieterea de CEC-uri fara acoperire - art.215 allin.4 cod penal si art. 84 din Lgea nr.59/1934.
Este greu de incadrat emiterea de Bilete la Ordin fara acoperire la infractiunea de inselaciune.

Buna ziua @bioenergeta
Fara sa cunosc (acum) un temei legal,
logic vorbind, opinia mea este ca
emiterea unui BO fara acoperire este o actiune sanctionabila penal, dat fiind faptul ca:
- BO este un instrument de plata de aceiasi natura cu cec-ul, deci este aplicabila aceiasi sanctiune;
- emiterea fara acoperire este "dol" deoarece se prezinta ca fiind reala o situatie nereala, care influenteaza decizia vanzatorului, care altfel nu ar accepta tranzactia
- emiterea fara acoperire produce prejudicii vanzatorului;
Cu stima,
Biletul la ordin emis fara acoperire nu constituie fapta penala, principial vorbind.
Insa, opinia mea este ca daca se coroboreaza cu alte probe si se dovedeste ca a existat intentia de la inceput, iar daca se dovedestea ca emiterea BO fara acoperire s-a facut cu intentia si in scopul de a insela si, in plus, mai exista acelasi mod de operare si in cazul altor pagubiti (de preferat macar unul dintre ei sa aiba un CEC fara acoperire), se poate face un dosar in care faptasul sa fie condamnat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere director executiv corina_saceanu corina_saceanu Buna ziua! As avea nevoie de cateva indrumari sau informatii in legatura cu o situatie destul de delicata: am fost director executiv la o societate ... (vezi toată discuția)
Raspunderea juridica a unui administrator de firma kitty24 kitty24 Daca am fost administrator al unei firme, am semnat bilete la ordin, si alte documente ale firmei, iar acum nu mai sunt, si firma nu isi poate onora biletele ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin emis de o firma care a fost inchisa carami carami Am urmarit temele legate de bielete la ordin emise fara acoperire. Sper sa nu fi repetat subiectul aici, imi cer scuze daca s-a vorbit deja de asta. E vorba de ... (vezi toată discuția)