avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident cu deces - Decizie definitiva. Sentinta ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident cu deces - Decizie definitiva. Sentinta penala anulata. Zero vinovatie

Buna seara,

Se da urmatoarea situatie:
In urma cu 3 ani accident auto, soferul a transportat pe caroseria masinii o persoana care, urmare a manevrelor executate de catre sofer, a cazut si datorita traumelor s-a finalizat cu deces.
Curtea de apel a anulat sentinta penala a soferului si a atribuit vinovatia victimei.
Decizia este definitiva.

Ce se mai poate face in acest caz ? Zero vinovatie in ciuda expertizei favorabile victimei si a declaratiilor martorilor?

Initial a fost condamnare cu acord de recunoaștere (cu suspendare) si culpa comuna 50-50,iar curtea de apel a anulat intreaga hotarare data de tribunal, anuland inclusiv sentinta penala.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2020
DalyaR, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:52, 2 Octombrie 2021
Daca aveti posibilitatea, dati un copy paste la fiecare dintre minute de pe portal, pt. ca ceva nu se leaga in poveste, intrucat instanta de apel desființează sentința numai cu privire la felul și cuantumul pedepsei.
Aceasta a fost hotararea tribunalului [ link extern ]

Iar aceasta decizia curtii de apel [ link extern ]

Se mai poate actiona in vreun fel? Am inteles ca avocatul nu a fost prezent si nu stie ce s-a intamplat.
Da, am înțeles despre ce e vorba.
Credeam ca a fost un acord de recunoaștere a vinovatiei in sens juridic, care este cu totul altceva decât procedura in cazul recunoașterii învinuirii prevăzută de 396(10) Cpp.
Nu este vina dvs., ca și cei de pe portal greșesc adesea la tipul soluției.
Da, deci s-au parcurs cele doua grade de jurisdicție, decizia este definitiva, nu se mai poate face nimic, decât dacă dosarul s-ar încadra in vreunul dintre cazurile de contestație in anulare sau revizuire, care sunt cai extraordinare de atac.

DalyaR a scris:

Se mai poate actiona in vreun fel? Am inteles ca avocatul nu a fost prezent si nu stie ce s-a intamplat.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
Duca Oana, Avocat
Dar nu este o nedreptate? Soferul nu consumase alcool, era constient ca nu are voie sa transporte persoane pe caroseria masinii. Expertiza a arătat vinovatia lui datorita manevrelor efectuate.

Duca Oana a scris:

Da, am înțeles despre ce e vorba.
Credeam ca a fost un acord de recunoaștere a vinovatiei in sens juridic, care este cu totul altceva decât procedura in cazul recunoașterii învinuirii prevăzută de 396(10) Cpp.
Nu este vina dvs., ca și cei de pe portal greșesc adesea la tipul soluției.
Da, deci s-au parcurs cele doua grade de jurisdicție, decizia este definitiva, nu se mai poate face nimic, decât dacă dosarul s-ar încadra in vreunul dintre cazurile de contestație in anulare sau revizuire, care sunt cai extraordinare de atac.

DalyaR a scris:

Nu pot sa ma pronunt, pt ca nu cunosc continutul dosarului. Concluziile unui raport de expertiza pot fi inlaturate de instanta. Nu stiu ce alte probe au fost administrate.

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare clau1858 clau1858 Buna ziua Vreau sa fac o contestatie in anulare la o decizie de recurs data de un complet de judecata al curtii de apel. Pe scurt am avut un dosar de ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare - competenta Micaly Micaly Buna ziua A fost formulata contestatie in anulare (si introdusa legal la instanta care a pronuntat decizia) atat [b]impotriva deciziei[/b] cat si ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale Andrei Mircea Andrei Mircea Buna ziua! Am fost inculpat intr-un proces penal si am primit o condamnare definitiva in data de 14 decembrie 2010, ce a presupus anularea permisului, 6 luni ... (vezi toată discuția)