avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Comunicarea prin publicitate a actului administrativ ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Comunicarea prin publicitate a actului administrativ fiscal

As vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema in legatura cu impozitul anual din activitati independente - mai precis cu decizia de regularizare a impozitului pe anul anterior.

Potrivit art. 44 din codul de procedura fiscala, comunicarea acestei decizii se face in urmatoarele forme:

Art. 44 - Comunicarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat. În situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal se comunică după cum urmează:

a) prin prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent şi primirea actului administrativ fiscal de către acesta sub semnătură, data comunicării fiind data ridicării sub semnătură a actului;

b) prin remiterea, sub semnătură, a actului administrativ fiscal de către persoanele împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, data comunicării fiind data remiterii sub semnătură a actului;

c) prin poştă, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi prin alte mijloace, cum sunt fax, e-mail, dacă se asigură transmiterea textului actului administrativ fiscal şi confirmarea primirii acestuia;

d) prin publicitate.

(3) Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. În cazul actelor administrative emise de organele fiscale prevăzute la art. 35, afişarea se face, concomitent, la sediul acestora şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective. În lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judeţean. În toate cazurile, actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului.

(4) Dispoziţiile Codului de procedură civilă privind comunicarea actelor de procedură sunt aplicabile în mod corespunzător.


Normele de aplicare nu contin nimic in legatura cu comunicarea prin afisare pe site, sau mai bine zis nu mai sunt deloc corelate cu forma actuala a CPF.

Vi se pare ok comunicarea unei decizii de regularizare prin afisare pe site? Nu ar trebui sa existe niste precizari in legatura cu ce anume se afiseaza in public (mai ales cu referire la venituri/impozite)? Nu cumva trebuie respectate anumite prevederi pentru protectia informatiilor cu caracter personal?
In plus (si foarte important), in caz de litigiu, cum va face ANAF proba datei la care a publicat pe site informatia?
(poate mai vedeti si alte probleme care imi scapa)

PS: Problema mea vine in contextul in care un consultant fiscal mi-a spus ca anumite administratii fiscale afiseaza timp de o zi pe site lista cu regularizarile datorate, dupa care socotesc termenul de plata de 60 de zile incepand cu a 15-a zi dupa afisare. Mi se pare aberant - ar trebui sa stam cu totii zilnic cu ochii pe siteul administratiei fiscale?...
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Actelor agentului statului insarcinat cu procedura comunicarii trebuie să i se recunoască valoare probatorie pana la proba contrarie, mai ales daca urmeaza o procedura interna unitara la nivel national pe un portal public oficial. Niciuna din prezumtiile de veridicitate – cea a agentului statului, resp. cea a contribuabilului - nu are caracter absolut. Se poate vorbi, eventual de limitele acestei prezumtii in sensul punerii partii in imposibilitatea de a face dovada contrarie „beyond any reasonable doubt” probelor administrate de partea adversa...

Eu incercam sa sugerez ca instantele, in virtutea rolului lor activ, accepta in mod curent probatoriul indicat mai-sus.
godspeed a scris:
Actelor agentului statului insarcinat cu procedura comunicarii trebuie să i se recunoască valoare probatorie pana la proba contrarie, mai ales daca urmeaza o procedura interna unitara la nivel national pe un portal public oficial.

Un print screen si ce rapoarte IT mai fac in sensul asta nu cred ca sunt acte ale agentului respectiv. Sunt elemente conexe, dar nu mai mult. In plus, din cate stiu, in domeniul asta certificarea semnaturii si datei are niste caracteristici, si astept un raspuns de la cineva care le cunoaste.

Se poate vorbi, eventual de limitele acestei prezumtii in sensul punerii partii in imposibilitatea de a face dovada contrarie „beyond any reasonable doubt” probelor administrate de partea adversa...

Hehe, nu cred ca ma inham la asta, ultima data am stat o zi la discutii cu un american si tot n-am scos-o la capat ref ce inseamna standardul asta de proba....

Eu incercam sa sugerez ca instantele, in virtutea rolului lor activ, accepta in mod curent probatoriul indicat mai-sus.

Adica, ati vazut situatii de genul asta?
Andreea, dar de ce e nevoie sa se ajunga la chestiuni de tehnica informatica?
Acelea sunt acte, atata timp cat lucratorul are datoria sa le intocmeasca, arhiveze etc.
Mai vorbim si de sarcina probei: trebuie dovedita data, eu aduc acte interne: un print screen, niste acte din care reiese ca acel om trebuia sa faca oprinturile respective etc.
Daca partea adversa nu crede ca sunt veridice, nu are decat sa dovedeasca, ele sunt prezumate valabile.

Problema nu e in dovedire dupa mine, ci in eficienta acestor tipuri de instiintari. As putea dovedi ca aproape niciunul dintre contribuabilii publicati pe sait nu a aflat de pe sait ca e... cu debite! Da, cred ca e posibil.
Si atunci ce ne facem cand legea instituie un mijloc procedural caruia ii atribuie niste efecte ce nu exista in realitate.

Cat despre principiul de mai sus, il cred idiot si nu exista in dreptul romanesc, slava ... oricui! Cred ca nimic nu e dincolo de orice indoiala.
AVLIL a scris:
Andreea, dar de ce e nevoie sa se ajunga la chestiuni de tehnica informatica?
Acelea sunt acte, atata timp cat lucratorul are datoria sa le intocmeasca, arhiveze etc.
Mai vorbim si de sarcina probei: trebuie dovedita data, eu aduc acte interne: un print screen, niste acte din care reiese ca acel om trebuia sa faca oprinturile respective etc.

Pentru ca intr-un litigiu civil nu ai putea sa dovedesti nimic doar cu un print screen. Abia daca s-a ajuns ca instanta sa ia in considerare cache-ul de la google cu privire la continutul unui site pe o anumita data, dar nu mai mult. Daca stau sa ma gandesc, exista marca temporala si nu vad de ce ar fi necesara doar in chestiuni private.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Eu cand am spus ca se poate dovedi, nu ma refeream la print screen, cred ca ajunge sa existe inscrisuri interne care sa arate ce date a introdus pe sait cel insarcinat cu asta: in ziua x am introdus ....; in ziua y ... si tot asa.

Dar despre dovezile admise in civil, de unde e aia ca nu este admisibil un prins screen? Exista vreo decizie la care te referi?
Ca nu vad de ce... orice hartie trebuie sa se bucure de o prezumtie... altfel ar trebui un izvor de drept sa ne spuna altfel.

Alte discuții în legătură

Plata facuta din cont bancar fara acceptul meu si fara decizie de executare silita bogdannuca bogdannuca banca a platit catre o primarie din contul meu curent in care pusesem bani pentru plata ratei de credit. Foarte probabil ca a fost o amenda veche, dar nu am ... (vezi toată discuția)
Actele administrative fiscale florin11111 florin11111 Buna ziua .Sunt nascut in 1987,nu am lucrat pana acum niciodata si zilele trecute am observat ca pe site-ul primariei orasului in care m-am nascut figurez ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anca voica anca voica Din ce an nu mai exista obligativitatea fiscului de a trimite deciziile de impunere la adresa contribuabilului? Daca nu am primit decizia de impunere mi se ... (vezi toată discuția)